Netherlands

Paniek in LEGO-stad: metro schiet door stootblok en belandt op walvisstaart

Het was een opmerkelijk beeld vorige maand. Een metrostel schoot in Spijkenisse door een stootblok en belandde op tien meter hoogte op de bovenkant van een kunstwerk van een walvisstaart. Het incident was zo opmerkelijk, dat brandweermannen Evert de Graaf en Andre Overeen besloten het in LEGO-vorm na te maken.

Het nabouwen van het incident was geen gemakkelijke klus, zo vertelt De Graaf aan Hart van Nederland. De bouw start met het grondig bestuderen van een foto van het incident. “Dat is de basis. Dan ga je kijken: wat moet ik hebben? Is het dezelfde vorm, dezelfde kleur?” Daarna begint de “dramatische” zoektocht naar de juiste LEGO-steentjes. “Niet alles is zomaar verkrijgbaar, dus moet je het overal vandaan halen,” zegt De Graaf. “Walvisstaarten zijn al een drama. Eigenlijk is alles wat rond is bij LEGO een drama.”

Lees ook: Metrobestuurder Spijkenisse ‘aan de dood ontsnapt’, bergingsactie afgerond

IncidentenCity

In drie weken tijd bouwen de twee brandweermannen het incident tot in detail na. Van de vorm van de walvisstaarten tot de kleuren van het metrostel. “Het moet zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid zitten,” zegt De Graaf. De doorgeschoten metro krijgt een plek in IncidentenCity, een miniatuurstad waarin de mannen rampen en incidenten in LEGO-vorm hebben nagebouwd. De stad, die op open dagen van de brandweer te zien is, leert kinderen wat het uiteenlopende werk van de brandweer inhoudt.

Lees ook: Deze familie heeft 600.000 stukjes lego: ‘De verslaving is er van jongs af aan ingegroeid’

De stad wordt normaal gesproken opgebouwd en tentoongesteld op exposities en evenementen. Maar die gaan vanwege de coronacrisis dit jaar niet door. “Normaal exposeren we in het PIT museum. Daar hebben we de afgelopen zes jaar gestaan, maar dat gaat dit jaar niet door,” vertelt De Graaf. En dus blijft het bouwwerk voorlopig in de werkplaats, van waaruit het bouwwerk voorlopig alleen digitaal te bewonderen zal zijn. Als de maatregelen het weer toestaan, hopen de heren de stad ook weer in de brandweerkazernes te kunnen opbouwen.

Beeld: IncidentenCity

Football news:

Ex-Juve en Interspeler Asamoah boden Sampdoria en Genua aan om zijn carrière in de Serie A
Sevilla heeft Carlos Fernandez aan Sociedad verkocht voor 10+2 miljoen euro.Carlos Fernandez heeft Sevilla verlaten. De 24-jarige Spanjaard is naar Real Sociedad verhuisd en heeft tot 2026 een contract getekend. Volgens Marca wordt het transferbedrag geschat op 10 miljoen euro + 2 miljoen aan bonussen. Ook zal Sevilla 20-25% van het bedrag van de volgende verkoop van de striker ontvangen. De terugkoopoptie wordt niet verstrekt. Dit seizoen heeft de aanvaller 5 wedstrijden gespeeld voor Sevilla in La Liga. De statistieken zijn hier te vinden
Arteta ' s oproep aan Edegor speelde een cruciale rol in de selectie ten gunste van Arsenal
Kepa gaf 8 doelpunten toe in 6 wedstrijden van het seizoen voor Chelsea
Musa kon voor het einde van het seizoen naar West Brom verhuizen. Medische controle-op woensdag (Daily Mail)
Fikayo Tomori: Maldini, de beste verdediger in de geschiedenis, belde me en ik wist dat ik wilde spelen in Milaan
Benitez zal niet terugkeren naar Chelsea als Lampard vertrekt en zal niet de leiding nemen over Newcastle totdat de verandering van eigenaar