Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Overwinning BBB komt door Caroline', zegt fractievoorzitter John Frenken

De historische verkiezingsuitslag dreunt nog na in het politieke landschap. De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas haalde in Brabant elf zetels in Provinciale Staten. Met het aanstellen van een verkenner is de volgende fase begonnen. Een aantal hoofdrolspelers probeerde zondagmiddag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant te achterhalen wat de BBB zo populair maakt.

John Frenken is de Brabantse fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging en hij denkt niet dat het hoge aantal stemmen te verklaren valt door proteststemmen. "Dat is te negatief, wij willen positiever zijn. Bij ons is het glas halfvol." Daar raakt hij een snaar bij Nico Heijmans van de SP, die een stuk positiever over proteststemmen denkt.

"De kiezer is de huidige manier van politiek bedrijven beu. Dat mogen wij ons aanrekenen."

"Je moet proteststemmen niet zo negatief uitleggen", zegt de SP-voorman. "Ze zijn net zoveel waard als een niet-proteststem. Volgens mij hebben mensen door op de BBB te stemmen wel degelijk laten horen dat ze de huidige manier van politiek bedrijven beu zijn. Daar zou ik me zeker niet voor schamen."

Jade van der Linden van GroenLinks en Nico Heijmans van de SP bij KRAAK.
Jade van der Linden van GroenLinks en Nico Heijmans van de SP bij KRAAK.

Jade van der Linden van GroenLinks voelt zich niet aangesproken door de suggestie dat kiezers de gevestigde orde beu zouden zijn. "Ik heb niet het idee dat GroenLinks iets fout gedaan heeft. Wij hebben onze zetels behouden en zijn voor onze samenwerking met de PvdA beloond. We hebben negen zetels en kunnen de komende periode het verschil maken."

Maar een verklaring voor de populariteit van BBB heeft ze wel. "De kiezer heeft blijkbaar behoefte aan een ander geluid. Niet iedereen voelt zich gehoord", aldus Van der Linden.

Heijmans steekt de hand in eigen boezem: "Mensen hebben de afgelopen jaren zó vaak het woord crisis gehoord en ze hebben een enorme hekel aan onzekerheid. Dat verwijten zij de politiek. En terecht. Dat mag je ook ons aanrekenen. Dan hebben wij dus iets niet goed gedaan, anders hadden wij die zetels gehad. We moeten bij onszelf te rade gaan.

"De kiezer heeft zich herkend in haar en hoe zij zich opstelt, zij is toch het gezicht."

"Het komt door Caroline", zegt Frenken. "Mensen hebben zich herkend in haar, want ze is toch het gezicht, en hoe ze zich opstelt. Mensen denken: dat is wat we zoeken. Wat zij doet, daar willen wij in mee."

Maandag begint verkenner Sacha Ausems met oriënterende gesprekken voor een mogelijke coalitie in Brabant. Het hele gesprek tussen de drie politici is te zien in KRAAK..

BBB-voorman John Frenken bij KRAAK.
BBB-voorman John Frenken bij KRAAK.