Netherlands

Oud-rechter Westenberg moet advocaat Smit 1,4 miljoen euro betalen

Uitspraak De Raad voor de Rechtspraak betaalt de schadevergoeding die oud-rechter Hans Westenberg moet betalen omdat hij advocaat Hugo Smit reputatieschade heeft toegebracht.

De gepensioneerde Haagse rechter Hans Westenberg (74) moet de Rotterdamse advocaat Hugo Smit een schadevergoeding betalen van 1,4 miljoen euro omdat de magistraat de raadsman met onterechte beschuldigingen in eer en goede naam heeft aangetast. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag bekendgemaakt.

Met de uitspraak komt in principe een eind aan een juridische uitputtingsslag die meer dan vijftien jaar heeft geduurd. De schadevergoeding zal worden betaald door de Raad voor de Rechtspraak, bevestigt een woordvoerder van dit orgaan. „Westenberg is door zijn werkgever de Haagse rechtbank destijds gevrijwaard van kosten die het gevolg zijn van deze procedure omdat hij juridisch werd aangesproken als rechter in functie.”

De advocaat van Smit, Toon Verhoeven uit Rotterdam, spreekt van een „positieve uitspraak”. Het totale bedrag dat zijn cliënt zal ontvangen, bedraagt volgens Verhoeven inclusief wettelijke rente ruim 1,8 miljoen euro.

De rechtszaak begon in 2004 toen Westenberg een procedure tegen Smit initieerde. De advocaat van projectontwikkelaar Chipshol had in een boek van Micha Kat verteld dat hij in 1994 door de toenmalige vicepresident van de Haagse rechtbank Westenberg was gebeld. De rechter zou hem hebben laten weten dat hij beter met procederen kon stoppen in de zaak-Chipshol, omdat hij die toch zou verliezen.

Lees ook Raad voor Rechtspraak rectificeert handelwijze in zaak-Westenberg

Westenberg ontkende te hebben gebeld. In 2009 oordeelde het Haagse gerechtshof dat Westenberg wel degelijk had gebeld. Hierop begon Smit in 2010 een rechtszaak tegen Westenberg om schadevergoeding. Hij vindt dat de rechter misbruik heeft gemaakt van procesrecht en onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld. De Hoge Raad gaf Smit in 2018 gelijk. Nu heeft het hof de omvang van de schade bepaald.

Als gevolg van de beschuldiging van Westenberg is Smit vertrokken bij het advocatenkantoor waar hij senior partner was. Het hof oordeelt dat Smit voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij zich hier met recht toe genoodzaakt voelde. Smit is vervolgens met een eigen advocatenkantoor verder gegaan, maar niettemin is een substantieel inkomensverlies ontstaan.

Op grond van de beschikbare gegevens schat het hof in dat het gaat om een bedrag van gemiddeld 150.000 euro per jaar. Gerekend vanaf de dag dat Smit bij zijn oude kantoor vertrok tot zijn pensioendatum, gaat het om 7 jaar en 8 maanden. Het hof wijst in totaal 1,15 miljoen euro toe aan inkomensschade, vermeerderd met de wettelijke rente.

De vordering van Smit tot vergoeding van smartengeld wijst het hof af. Wel wijst het gerechtshof een vergoeding toe voor reputatieschade. Volgens het hof is het voldoende aannemelijk dat Westenberg reputatieschade aan Smit heeft toegebracht. Door Smit per saldo weg te zetten als een leugenaar heeft Westenberg hem geschaad in zijn eer en goede naam. Hierdoor is ernstig afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van Smit. Dat klemt te meer omdat Westenberg dit als rechter heeft gedaan. Het hof wijst daarom een immateriële schadevergoeding toe van 25.000 euro.

Ex-rechter Hans Westenberg zegt in een reactie „het knap te vinden hoe het hof langs al mijn verweren is gezeild”. Hij wijst er op dat Smit veel minder heeft gekregen dan geëist. „Hij vroeg 7 miljoen euro”, aldus Westenberg. Advocaat Verhoeven bevestigt dat er meer schadevergoeding was gevraagd, maar noemt geen bedrag. Westenberg zegt niet van plan te zijn nog in cassatie te gaan. Ook Smit is tevreden met de uitkomst waardoor de rechtszaak lijkt beëindigd.

De Raad voor de Rechtspraak moet ook nog de advocatenkosten van Westenberg betalen. Hoe hoog dat bedrag is, is nog niet bekend.

Football news:

Candreva sloot een 3+1 contract met Sampdoria. Salaris-1,7 miljoen euro exclusief bonussen
Zlatan Ibrahimovic: het coronavirus had de moed mij uit te dagen. Slecht idee. AC Milan striker Zlatan Ibrahimovic zegt dat hij positief getest heeft op coronavirus. Gisteren testte ik negatief op het coronavirus en vandaag testte ik positief. Er waren geen symptomen. Het coronavirus had de moed mij uit te dagen. Slecht idee schreef Zlatan in Twitter account. Golden ball werd geannuleerd, maar we hebben onze eigen gemaakt - het is cooler. Stem op de beste speler van 2020 en win 100.000 roebel
Leeds United bevestigde de transfer Llorente. De Sociedad defender kreeg 18 miljoen pond. Leeds kondigde de aankoop aan van de echte Sociedad verdediger Diego Llorente. De Spanjaard heeft een vierjarig contract getekend. Volgens de BBC kreeg de 27-jarige speler 18 miljoen pond betaald. De statistieken van de leerling van Real Madrid zijn hier te vinden
Bartomeu-Suarez: Ik wil een afscheidswedstrijd organiseren. Barcelona zal altijd uw thuis zijn
Arsenal is geïnteresseerd in Jorginho
PSG weigert Allie te huren vanwege de buitensporige eisen van Tottenham
Lopetegui over Beieren: een dergelijk team is al vele jaren niet meer in Europa geweest. Sevilla hoofdcoach Julen Lopetegui sprak vóór de Europese Super Cup, waar zijn team Bayern München zal spelen. Zo ' n team bestaat al jaren niet meer in Europa. Bayern heeft een coach die veel lof verdient voor de manier waarop hij het team leidde en zich liet zien. Het is erg moeilijk om zijn prestaties te herhalen. Dit team weet precies hoe ze willen spelen, aanvallen en verdedigen, zei Lopetegui