Netherlands

Oud-FIFA-topman Valcke veroordeeld in corruptiezaak rond tv-rechten

Voetbaltoernooien Valcke is veroordeeld voor het vervalsen van documenten en heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van honderdtwintig dagen. De directeur van voetbalclub PSG, die ook verdachte was in de zaak, is vrijgesproken.

Oud-FIFA-topman Jérôme Valcke is vrijdag veroordeeld voor het vervalsen van documenten in een corruptiezaak rond de toekenning van televisierechten voor verschillende grote voetbaltoernooien. De Fransman heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van honderdtwintig dagen. Ook moet hij aan de FIFA een bedrag van 1,8 miljoen euro terugbetalen, meldt persbureau AP.

Valcke werd ook vervolgd voor het aannemen van steekpenningen en crimineel wanbeleid, maar daarvan is hij vrijgesproken. De Zwitserse justitie had drie jaar celstraf geëist tegen hem. De directeur van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain Nasser al-Khelaïfi en een Griekse zakenman, die ook verdachten waren in de zaak, zijn helemaal vrijgesproken.

Lees ook: Corruptie rond tv-rechten WK’s voetbal blootgelegd

Aanzetten tot verkoop

Justitie vervolgde hen omdat ze Valcke zouden hebben aangezet tot het verkopen van een deel van de uitzendrechten van WK’s voetbal en toernooien om de Confederations Cup van 2018 tot en met 2030 aan onder andere het Qatarese mediabedrijf beIN Media Group. Al-Khelaïfi is daar de voorzitter van. Het Zwitserse OM had tegen Al-Khelaïfi 28 maanden geëist.

Valcke was secretaris-generaal bij FIFA van 2007 tot 2016. Daar was hij de rechterhand van de omstreden oud-president Sepp Blatter. Naar aanleiding van het grote corruptieschandaal binnen FIFA werd Valcke in 2016 tien jaar geschorst door de ethische commissie van de voetbalbond.

Football news:

Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training
Benzema traint niet in de Algemene groep en werkt indviualno
Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai