Netherlands

Oranje hockeyers uitgeschakeld in kwartfinales

Atlete Hassan loopt ook de 1500 meter op Spelen

Atlete Sifan Hassan heeft besloten om de 1500 meter toe te voegen aan haar programma voor de Olympische Spelen in Tokio. „Voor mij is het cruciaal om mijn hart te volgen”, laat ze via haar management weten. „Dat is veel belangrijker dan gouden medailles. Dat houdt me gemotiveerd en het zorgt ervoor dat ik blijf genieten van deze mooie sport.”

De 1500 meter is de favoriete afstand van Hassan. Ze liet in aanloop naar Tokio al doorschemeren dat ze het lopen van drie afstanden niet uitsloot. Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van 1500, 5000 en 10.000 meter op één toernooi.

Hassan is regerend wereldkampioene op de 1500 meter en 10.000 meter.

Sifan Hassan tijdens de voorronde 5000 meter op de Spelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Oranje hockeyers uitgeschakeld in kwartfinales

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor in het Oi Hockey Stadium in Tokio van Australië na shoot-outs. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Het betekende het laatste duel van Max Caldas als bondscoach.

Tom Wickham zette Australië na een klein kwartier op voorsprong. Hij tikte na een klutssituatie van dichtbij raak nadat Pirmin Blaak, de keeper van Oranje, de bal nog van de lijn had gehaald. Mink van der Weerden maakte direct in de tweede helft gelijk uit een strafcorner, maar vijf minuten later leidde Australië opnieuw; Wickham werd helemaal vrijgelaten en mocht van dichtbij raak pushen. Tien minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger uit een strafbal gelijk, waarna schoot-outs de beslissing moesten brengen. Oranje miste alle drie de schoot-outs, Australië bleef foutloos.

Het is de eerste keer in 37 jaar dat de Nederlandse ploeg op de Spelen al voor de halve finales is uitgeschakeld. In 1984 gebeurde dat in Los Angeles voor het laatst. De laatste olympische medaille voor de hockeyers dateert van 2012; Oranje werd toen tweede in Londen.

Oranje beleefde een teleurstellend toernooi. Van de vijf groepswedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Zuid-Afrika en Canada werden verslagen. Van Duitsland en België werd verloren en tegen Groot-Brittannië werd het gelijk.

Hockeyer Robbert Kemperman na zijn gemiste shout-out. Foto Koen Suyk/ANP

Turnster Simone Biles doet ook niet mee aan vloerfinale

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zich afgemeld voor de eindstrijd op het onderdeel vloer. De individuele meerkamp, sprong en brug had ze al laten schieten, nadat ze ook uit de teamfinale was gestapt. Ze neemt later deze week een beslissing over de finale op balk. De grootste ster van het internationale turnen kampt met mentale problemen.

Atleten Bonevacia en Dobber naar halve finales 400 meter

De Nederlandse atleten Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber hebben zich allebei geplaatst voor halve finales van de 400 meter bij de Olympische Spelen in Tokio.

De 32-jarige Bonevacia deed dat heel overtuigend door de zesde en laatste serie te winnen in een tijd van 44,95. De 24-jarige Dobber eindigde in zijn serie als derde in een tijd van 45,54 en plaatste zich met die positie rechtstreeks. De halve finales zijn maandagavond.

Bonevacia bleek voldoende hersteld van de inspanning die hij zaterdagavond had geleverd. De atleet van Curaçao was de startloper van de estafetteploeg op de 4×400 meter gemengd, die in de finale als vierde eindigde en nipt een medaille miste.

Dobber was ook op zaterdag in actie gekomen in het Olympisch Stadion van Tokio. Hij was de startloper in het estafetteteam van de 4×400 meter gemengd dat zich in de series wist te plaatsen voor de finale. In de finale nam Bonevacia zijn plek over.

Zwemster Kromowidjojo vierde in finale 50 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft net geen medaille overgehouden aan haar derde olympische finale op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 tikte als vierde aan in 24,30 seconden. Het goud ging naar Emma McKeon uit Australië in 23,81, die eerder al goud won op de 100 vrij.

Kromowidjojo had zich als zevende geplaatst voor de finale op de slotdag van het olympische zwemtoernooi. Na haar ‘gouden’ race op de Spelen van Londen kwam ze vier jaar later in Rio de Janeiro als titelverdedigster niet verder dan de zesde plek, al was het verschil met goud slechts 0,12 seconde.

Bij de mannen werd Thom de Boer achtste op het kortste crawlnummer nummer. De zwemmer van De Dolfijn kwam tot 21,79. De Amerikaan Caeleb Dressel won de finale en verbeterde het olympisch record met 21,07.

Ranomi Kromowidjojo in de finale 50 meter vrije slag in het Tokyo Aquatics Centre op het olympisch zwemtoernooi. Foto Koen van Weel/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Op zaterdag 31 juli werd Kiran Badloe olympisch kampioen windsurfen, de sport die voor het laatst op het olympisch podium te zien was. Hij won daarmee de vierde gouden plak voor Nederland. De vrouwenhandbalploeg speelde de laatste wedstrijd van de groepsfase in het toernooi; een echte kraker die Nederland met 27-29 nipt verloor van Noorwegen. In de 4×400 meter gemengde estafette grepen Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela net naast een podiumplaats.

Lees hier het hele blog van 31 juli terug

Vandaag komen Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer uit in de finales van de 50 meter vrije slag. De hockeymannen wacht een zware kwartfinale, tegen de ploeg van Australië, die over het algemeen gezien wordt als kanshebber voor het goud. In de ochtend is de medalrace bij de Laser Radial. Marit Bouwmeester kan haar tweede plaats in het klassement verdedigen; als ze minstens vier plaatsen boven de huidige Deense klassementsleidster Anne-Marie Rindom eindigt, kan ze zelfs nog het goud pakken. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn zondagmiddag de laatste Nederlanders die in actie komen, in de achtste finales van het beachvolleybal.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland:

Football news:

Jorginho: ik was bezorgd over het gesprek dat ik niet bij Chelsea zou zijn geweest zonder Sarri
Dybala en Morata hebben spierblessures. Ze zullen niet spelen met Chelsea en Torino
Neville bekritiseerde de spelers voor verontschuldigingen in sociale netwerken in de stijl van Bruno: hun PR mensen creëren nep persoonlijkheden
Watzke over Sancho bij Manchester United: het doet me pijn dat hij niet zo vaak wordt gebruikt
De UEFA heeft afstand gedaan van de zaak tegen de oprichters van de Super League-Barca, Real Madrid en Juventus
Agnelli over de Super League: de waarden ervan zullen de stabiliteit van de voetbalindustrie garanderen.Juventus President Andrea Agnelli sprak over het belang van de Europese Super League voor het voetbal en publiceerde een open brief aan de aandeelhouders van de club. Dit is niet het spreekgestoelte van waaruit je opnieuw moet praten over de redenen voor de oprichting van de Super League, maar dit is een geschikte gelegenheid om u te informeren dat het nieuwe toernooi, waarvan de taak is om het beste spektakel in de geschiedenis van het voetbal aan de wereld te presenteren, is gebaseerd op drie basiswaarden. Hun doel is om de stabiliteit van de voetbalindustrie te waarborgen. De eerste is een algemene structuur voor het beheersen van de kosten en het bevorderen van een evenwichtige concurrentie in verschillende competities, in tegenstelling tot de regelingen die onder andere door de machthebbers worden voorgesteld. In de tweede plaats moet men zich sterk maken voor de beginselen van solidariteit en wederkerigheid. De derde is de concentratie op de prestaties van clubs in Europese competities en hun bijdrage aan de ontwikkeling van jongeren als het belangrijkste element van het concept van sport meritocratie (dit kan niet uitsluitend worden bereikt door wedstrijden binnen landen vanwege de geopolitieke en commerciële belangen van de partijen, die moeten worden gescheiden van de essentie van sport). Kortom, we kunnen dit karakteriseren als een nieuw meritocratisch paradigma en een terugkeer naar de basis - naar kostenbeheersing en transparantie van processen. Er zullen drie categorieën centraal staan in het project: fans die de vraag naar het product dicteren, spelers die de sterren van de show zijn, en investeerders die alle risico ' s op zich nemen die verbonden zijn aan het zakendoen in de voetbalindustrie
Moriba speelde nog niet voor Leipzig na zijn transfer uit Barca. Coach Marsh rekent niet op hem. Middenvelder Elisha Moriba heeft problemen in Leipzig na een transfer uit Barcelona