Netherlands

Oprichter Spotify investeert 1 miljard euro in Europese techstarters

-

De oprichter van Spotify, de Zweed Daniel Ek, belooft dat hij komende tien jaar een miljard euro van zijn privé vermogen zal investeren in Europese techbedrijven.

Zojuist kondigde hij tijdens een webinar van het event Slush aan op zoek te gaan naar ‘moonshot projecten’ om in te investeren. De Zweed zei dat Europa meer bedrijven als Spotify, Klarna, Zalando en Adyen nodig heeft. Start-ups die uitgroeien tot giganten.

De tijd dat Europese start-ups Amerikaanse ideeën kloonden is voorbij. Er is genoeg kennis, ondernemerschap en creativiteit om eigen lokale ideeën te laten floreren. Eks grootste bezwaar op hun huidige situatie is dat bedrijven van het continent te makkelijk voor het grote geld van Amerikaanse kopers zwichten.

Samen met Europese investeringsbedrijven zoekt hij aansluiting tot wetenschappers, ondernemers, investeerders en overheden om groeigeld te steken in – wat heet – deeptech. Dat is jargon voor faciliterende infrastructuur on ontwrichtende concepten zoals kunstmatige intelligentie, biotechnologie en materiaaltechnologie, maar ook gezondheidszorg en onderwijs hebben zijn interesse.

Ek gaat zich bewegen in de hoek van het durfkapitaal: financiering van hele prille ideeën die zich nog niet bewezen hebben. Start-ups, zoals een Orchest.iofl uit Rotterdam bijvoorbeeld, komen daarvoor al snel in de VS terecht. Europese investeerders durven de onzekere gokken vaak niet aan.

Daniel Ek heeft een geschat privé vermogen van rond de vier miljard euro. Toen hij als 22 jarige zijn Spotify begon, thuis werkend met een simultane 100 Mb/s-verbinding, werd hem vaak de vraag gesteld naast welke baan hij dat deed. Dat was tekent voor de Zweedse en wellicht Europese risicomijdende opvatting over ondernemingen beginnen. Die sfeer is in Stockholm na successen als Klarna en Spotify helemaal omgeslagen. De succesvolle ondernemers uit die sferen gedragen zich nu als, in Eks woorden, tentpalen voor ambitieuze starters.

Foto: LeWeb (cc)

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi