Netherlands

Opnieuw run op elektrische auto's door verhoging bijtelling

Bijtelling in januari naar 8 procent

11 minuten geleden Aangepast: 8 minuten geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Nu een elektrische auto gaan leasen of pas volgend jaar? De leaserijders in Nederland weten het wel. In 2021 gaat de bijtelling namelijk flink omhoog. Op een auto van 40.000 euro scheelt het -afhankelijk van je inkomen- al snel een paar honderd euro per maand.

Tot januari moeten leaserijders een bijtelling van 8 procent over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs betalen. In 2021 stijgt die bijtelling naar 12 procent over de eerste 40.000 euro. En dat merken de autoverkopers, blijkt uit cijfers van de RAI-vereniging.

De afgelopen maand zijn 7584 elektrische auto’s zijn verkocht. Dat is ruim 10 procent meer dan in november 2019. En de verwachting is dat de hausse ook in december aanhoudt. "Er zijn steeds meer relatief goedkope elektrische auto’s beschikbaar", zegt een woordvoerder.

Goedkopere auto's

Voor de goedkoopste Tesla betaal je nog steeds bijna een halve ton, maar er zijn van andere merken zoals Skoda, Seat en Renault ook elektrische auto’s die minder dan 30.000 euro kosten.

De toegenomen populariteit van de wagen op stroom zorgt ook voor een enorme vraag naar snellaadpalen. Er zijn steeds meer aanbieders en die hebben het allen behoorlijk druk.

Drukte bij laadpaalboeren

"Ten opzichte van november 2019 doen we dit jaar 16 procent meer", zegt een woordvoerder van Eneco eMobility dat onder meer in opdracht van leasemaatschappij Mobility Service Nederland laadpalen bij de auto-eigenaren thuis installeert.

Tussen het tekenen van de offerte en plaatsing zit maximaal twee weken. "We waren al berekend op extra aanvragen dus kunnen de drukte wel aan." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Run op elektrische auto's door verhoging bijtelling

Een andere leverancier van laadpalen is NewMotion, een dochteronderneming van Shell. Dit bedrijf werkt onder meer in opdracht van leasemaatschappij Arval.

"We zien aan het einde van het jaar een toename van 35 procent ten opzichte van de andere maanden. De massa stapt over op elektrisch rijden en net als vorig jaar willen veel mensen nog profiteren van de gunstigere regels voor de aanschaf van een elektrisch voertuig."

Wachttijden

De wachttijden lopen daarom op. Een laadpaal heb je nu vier tot vijf weken na akkoord op de offerte. "De verwachting is dat dit eind januari teruggebracht is naar onze gangbare wachttijd van 2 tot 3 weken. We hebben het afgelopen jaar flink opgeschaald in de installatiecapaciteit en daardoor is deze uitloop beperkt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hogere bijtelling: haast geen Tesla verkocht in januari

Regels

De bijtelling is een bedrag dat leaserijders bij hun brutoloon moeten optellen als ze de auto ook privé gebruiken. Over dat bedrag dat je bij je loon optelt betaal je vervolgens weer belasting, dat zijn de uiteindelijke kosten die je maakt voor het gebruik van je leaseauto.

De Nederlandse overheid maakt de regels voor bijtelling van elektrische auto's tot nu toe ieder jaar strenger. In 2019 ging het bijvoorbeeld om een bijtelling van 4 procent, die dit jaar naar 8 procent steeg. Ook in de laatste maanden van vorig jaar zorgde dat voor een run op de auto's. 

Markt plat

Andersom viel de markt in januari bijna helemaal stil, aldus de verkoopcijfers van brancheorganisatie Bovag. In januari werden er slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er zelfs maar 9 over de spreekwoordelijke toonbank.

De bijtelling voor elektrische auto's is lager dan die bij gewone auto's. Daarvoor geldt dat je jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij je loon moet optellen.

Football news:

Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt
Griezmann scoorde 6 (3+3) punten in de laatste 4 wedstrijden voor Barca
Gundogan scoorde vier doelpunten in zijn laatste zes Premier League wedstrijden. Dit is het vierde doelpunt van de Duitser in de laatste 6 wedstrijden in de Premier League (eerder scoorde hij West BromNewcastle en Chelsea - CA. Sovsport). Het is opmerkelijk dat de middenvelder dezelfde 4 doelpunten scoorde in 55 vorige wedstrijden in het Engels kampioenschap
Lineker na de Liverpool-Manchester United wedstrijd: beide teams gingen op de aanval. Wat een spannende strijd voor de titel voormalig Engelse speler Gary Lineker deelde zijn emoties na de wedstrijd van de 19e ronde van de Premier League tussen Liverpool en Manchester United
Liverpool heeft in de laatste vier ronden van de Premier League slechts 10 van de 62 schoten gelost.De rooien hebben in de laatste 4 wedstrijden in de Premier League 62 schoten gelost, maar slechts 10 van hen hebben zich op doel gesteld. Tegelijkertijd slaagde Jurgen Klopp er niet in om in de derde wedstrijd van het Engelse kampioenschap op rij te scoren - eerder verloor Liverpool van Southampton (0:1) en tekende met Newcastle (0:0). In de wedstrijd van de 15e ronde met West Brom slaagden de rooien er maar één keer in om te scoren (1:1). Liverpool wint geen 4 wedstrijden op rij in de Premier League-de slechtste serie in 4 jaar