Netherlands

Opnieuw geweld tussen Azerbeidzjan en Armenië om grensgebied

Kaukasus Het conflict in de grensregio Nagorno-Karabach laaide zondag weer op. Dinsdag zou het Azerbeidzjaanse leger een Armeense stad hebben aangevallen buiten dit gebied.

Azerbeidzjaanse militairen hebben dinsdag het vuur geopend op een militaire basis in de Armeense stad Vardenis. Ook zou een passagiersbus in brand zijn gevlogen na een aanval met een onbemande drone. Dat stelt het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken tegen internationale persbureaus. Vardenis ligt buiten de grensregio Nagorno-Karabach, waar al sinds zondag wordt gevochten.

De afgelopen dagen laaide het langlopende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over het betwiste gebied Nagorno-Karabach opnieuw op. Bij een aanval van Azerbeidzjan op dorpen in de regio vielen zondag zeker 39 doden, zo meldden de autoriteiten in Nagorno-Karabach. De erop volgende dagen hield het geweld aan de grens aan. De president van Azerbeidzjan claimde dinsdag tien dodelijke burgerslachtoffers sinds zondag.

De twee voormalig Sovjet-republieken vochten vanaf eind jaren tachtig een oorlog uit over de regio, waarbij meer dan dertigduizend doden vielen. Nagorno-Karabach is omsloten door Azerbeidzjaans grondgebied en wordt voornamelijk bewoond door etnische Armeniërs. Zij verklaarden zich in 1991 onafhankelijk als republiek Artsach. Deze republiek wordt niet internationaal erkend.

In 1994 tekenden de buurlanden een wapenstilstand. In 2016 laaide het geweld weer op en ook dit jaar zijn er militaire confrontaties. In juni werden twaalf militairen gedood. Azerbeidzjan heeft een bondgenoot in de Turkse president Erdogan, die maandag zijn onvoorwaardelijke steun uitsprak. De Duitse bondskanselier Merkel riep dinsdag beide landen op het geweld te staken. Donderdag komt de VN-Veiligheidsraad in spoedberaad bijeen om te praten over het conflict.

Lees hier meer over het conflict om Nagorno-Karabach.

Football news:

Klopp Pro 2:1 met Sheffield: wint 2:0 of 3:0 komen wanneer je fel vecht in games als deze
Messi herhaalde zijn slechtste zegereeks-6 wedstrijden zonder doelpunten voor Real Madrid
Schalke is 21 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Bundesliga en bevindt zich op de voorlaatste plaats
Suarez deelt de eerste plaats in de La Liga goalscoring race met Fati en Paco, met 5 (4+1) punten in 5 wedstrijden
Real Madrid verslaat Barcelona met overwinningen in full-time officiële wedstrijden-97 vs 96
Lampard in de aflevering met Maguire en Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea
Solskjaer op de loting met Chelsea: gelijk spel. Maar ik vond dat als er een winnaar, dan Manchester United