Netherlands

Opnieuw boerenprotest en aangifte tegen minister Schouten

Zeker 50 boeren zijn met trekkers vanuit de Achterhoek naar Nijmegen gereden.

Ze willen daar een brief overhandigen aan Johan Vollenbroek, de milieuactivist die ze zien als de aanstichter van de problemen waarmee ze nu te maken hebben. Hij vocht het stikstofbeleid van het kabinet (het Programma Aanpak Stikstof, PAS) bij de Raad van State, die vervolgens de Nederlandse stikstofaanpak afschoot. Meer boeren zijn naar Nijmegen gekomen om zich bij hen aan te sluiten.

'Stikstofstrijder' Vollenbroek zegt op de hoogte te zijn van de komst van de boeren. "Ik zal de brief in ontvangst nemen, ik heb geen idee wat erin staat." Op het punt van de stikstofmaatregelen staat hij aan de kant van de boeren. "Ik vind het een prutsmaatregel."

"We strijden niet tegen de boeren", zegt Vollenbroek, "we willen de natuur overeind houden. Ze moeten de brief bij Rutte bezorgen." Volgens hem moet er minder worden gevlogen, moet er minder biomassa worden verstookt en zullen de boeren ook zelf iets moeten doen, zegt hij.

De politie laat weten dat de boeren zich "in goed overleg" bij Lent verzamelen op een groot parkeerterrein, om te voorkomen dat ze de stad in rijden. Vollenbroek wordt opgehaald en daarheen gebracht, schrijft De Gelderlander. Een delegatie van tien boeren mag de brief aan hem overhandigen.

Volgens beelden op Twitter mogen de boeren de stad niet in en dreigt de politie met arrestaties:

Ook op andere plaatsen in Gelderland zijn boeren onderweg. Een groep is op weg naar Arnhem, waar ze op het politiebureau aangifte willen doen tegen minister Schouten van Landbouw. De boeren vinden het dierenmishandeling dat ze de hoeveelheid eiwit in het veevoer moeten verminderen om de stikstofuitstoot te verlagen. Eerder deden boeren in andere plaatsen ook al aangifte tegen Schouten.

Ook bij distributiecentra van Albert Heijn in Raalte en in Geldermalsen is een boerenprotest.

Het is voor de zesde dag op rij dat boeren aandacht vragen voor hun situatie. Ze vinden dat zij onevenredig zwaar opdraaien voor het verminderen van de stikstofuitstoot.

Het protest in Geldermalsen:

Football news:

Barcelona en Bayern hebben de Champions League 10 keer gewonnen. 6 andere deelnemers aan de 1/4 finale van 0 bekers
Napoli viel een half uur in slaap en gaf Barca de overwinning. We domineerden en sloegen vaker toe
Lewandowski maakte Chelsea af: 2 goals en 2 assists. Zijn statistieken dit seizoen zijn meer dan de ruimte
Ik richt me niet op Messi. We willen onze sterke punten tonen
Lewandowski scoorde 7 (3+4) punten in twee wedstrijden met Chelsea en nam deel aan alle goals van Bayern
Messi scoort al 16 jaar in de Champions League. Meer hebben alleen Raul-17
Luis Suarez: het belangrijkste is dat Barcelona verder gaat. Bayern is een van de kandidaten om de Champions League te winnen, net als andere teams