Netherlands

Ophef in Pernis: het is snikheet, maar het zwembad moet 'voor straf' dichtblijven

Bewoners van het Zuid-Hollandse dorpje Pernis vinden het onbegrijpelijk: ten tijde van een hittegolf moet het plaatselijke buitenzwembad dichtblijven. De reden? Het zogenoemde ‘piepen’ nachtelijke zwempartijen van hekkenklimmers.

Bewoners kunnen zich niet vinden in het besluit om het zwembad na twee nachtelijke incidenten volledig te sluiten. Het ‘piepen’ gebeurt namelijk al jaren in de regio rond Rotterdam. “Ikzelf deed het vroeger ook”, bekent buurtbewoonster Marion Keemink aan Hart van Nederland. “Stiekem ‘s nachts over het hek klimmen om een duik te nemen in het zwembad.”

Vinger kwijtgeraakt

“Als de politie dan kwam dan werd het ook gewoon gedoogd”, weet ze nog. Toch vindt ook Marion dat de cultuur moet worden afgeleerd. Zeker na een zwaar ongeluk vorig jaar: toen verloor een meisje haar vinger toen ze tijdens het piepen over het hek wilde klimmen.

Sindsdien wordt er harder opgetreden tegen de indringers. “Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor nog zo’n tragisch ongeluk of misschien wel erger. Daarom zien wij dit als laatste redmiddel”, vertelt woordvoerder Esther van der Heijden van Sportbedrijf Rotterdam, eigenaar van het zwembad.

Lees ook: Maak je borst maar nat: er komt recordlange tropische hitte aan

‘We willen nachtwaker’

Maar met de sluiting worden de verkeerden gestraft, vinden ze in Pernis. De mensen die netjes een kaartje kopen of een abonnement hebben mogen nu niet meer zwemmen, terwijl de nachtelijke hekkenklimmers er ongestraft mee wegkomen. “Je gaat toch ook geen snelweg definitief afsluiten als één persoon een ongeluk veroorzaakt”, stelt bewoner Peter van de Klift.

De dorpelingen zouden dan ook liever zien dat er geïnvesteerd wordt in een nachtwaker. Ook willen ze dat er adequaat gehandeld wordt als buurtbewoners bij de politie aangeven dat ze verdachte personen zien rond het zwembad. “Maar de politie zegt dan dat het geen prioriteit heeft”, weet Peter.

Zelf surveilleren

Omdat de buurt ook echt wilt dat het piepen stopt, wordt er nu elke avond en nacht door hen gesurveilleerd bij het zwembad. Ze zeggen er “alles” aan te doen om het zwembad weer open te krijgen, omdat er in Pernis volgens hen al niet zo veel voorzieningen zijn.

Donderdag kwam er toch nog goed nieuws voor de dorpelingen: Sportbedrijf Rotterdam liet weten dat het zwembad vrijdag toch weer open mag.

Football news:

Jose Mourinho: wat er met Dyer is gebeurd is niet normaal, hij was uitgedroogd. Als de League management niet geeft om de spelers, ik niet
Jose ging twee keer door het lint tijdens de wedstrijd met Chelsea: rende over Lampard en rende om Dyer te zoeken - hij haastte zich naar het toilet tijdens het spel
Lampard op degradatie van de League Cup:we moeten positief blijven. Alles zal komen als Chelsea tweede score, met de score
Call of nature, wat kun je doen? Dyer legde uit waarom hij naar de kleedkamer Rende tijdens de wedstrijd met Chelsea
Mourinho en Lampard hebben elkaar de hand geschud voor de schietpartij. In de eerste helft hadden zij een gevecht
Dest arriveerde in Spanje om een transfer te voltooien naar Barca
Ik ben verantwoordelijk voor mijn fouten. Ik wilde dat Barcelona sterker werd.Lionel Messi sprak de fans aan tijdens de crisis in de club. Na zoveel meningsverschillen wil ik hier een eind aan maken. We moeten eensgezind blijven en begrijpen dat het beste nog moet komen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen fouten. Als ik ze liet gebeuren, was het alleen maar om Barcelona beter en sterker te maken