Netherlands

Open hiring: 'Er zijn alleen maar winnaars'

Goes. © Shutterstock
Goes. © Shutterstock

Het UWV in Zeeland spoort bedrijven aan om gebruik te maken van 'open hiring': nieuwe werknemers aannemen zonder sollicitatiebrief of -gesprek. Goed voor werkzoekenden én goed voor werkgevers, ziet het UWV.

Kleine successen
De eerste successen met de methode zijn weliswaar klein, maar reden genoeg voor het UWV Zeeland om de aanpak door te zetten. Inmiddels zijn er dankzij open hiring zes werkzoekenden aan de slag gegaan bij Zeeuwse bedrijven. Vijf daarvan werden geplaatst in de afgelopen drie maanden, sinds het UWV Zeeland is begonnen met het actief informeren van bedrijven over de nieuwe aanpak.

Bovenaan de lijst


Het principe is simpel: werkzoekenden hoeven alleen maar bij een werkgever hun naam op een lijst achter te laten om in aanmerking te komen voor een baan. Er volgt geen sollicitatieprocedure. Degene die bovenaan de lijst staat, krijgt de baan. Dat biedt meer kansen voor mensen die anders moeilijk door het selectieproces heen zouden komen, bijvoorbeeld omdat ze geen goed cv hebben of de taal niet perfect beheersen. De gebruikelijke criteria, zoals het schrijven van een sollicitatiebrief en het voeren van een gesprek, sluiten bepaalde groepen uit, terwijl ze niet altijd relevant zijn voor het werk dat gedaan moet worden. 'Moet je als afwashulp een goede brief kunnen schrijven?', vraagt het UWV zicht retorisch af.

Winnaars


Open hiring helpt dus een kansarmere groep mensen om zich te bewijzen op de arbeidsmarkt. Maar het helpt ook werkgevers om makkelijker en sneller vacatures in te vullen. Daar bovenop heeft het voordelen voor UWV en gemeenten, want minder mensen doen een beroep op een uitkering. ‘Vooralsnog zijn er alleen maar winnaars’, aldus Toine Witters, de initiatiefnemer van het project bij UWV Zeeland.

Nieuwe kans


Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bleek dat open hiring een positieve invloed heeft op het grootste deel van de werknemers. Het werd vaak ervaren als een 'nieuwe kans, een manier om zelfvertrouwen, zelfwerkzaamheid en sociale verbinding terug te winnen', aldus de onderzoekers. De meerwaarde van open hiring zat er met name in dat bedrijven de medewerkers 'actief de ruimte laten om zich zelf te zijn'.

Amerikaanse bakker


Het project in Zeeland wordt ondersteund door Start Foundation, een maatschappelijke organisatie die al langer werkt aan het inzetten van open hiring in Nederland. Start Foundation werkt daarbij samen met het Amerikaanse bakkersbedrijf Greyston, die het concept zo'n 35 jaar geleden introduceerde. Volgens cijfers van Start Foundation zijn er in Nederland tot nu toe 24 werkgevers die gebruikmaken van open hiring en hebben 120 mensen werk gevonden dankzij de methode.

Koploper in Nederland


De eerste zes werknemers in Zeeland zijn aan de slag gegaan bij een winkelcentrum, een restaurant en een fabrikant van bakkersproducten. Inmiddels hebben ook een schoonmaak- en een hoveniersbedrijf zich gecommitteerd aan de methode. Als het gaat om het aantal nieuwe bedrijven dat aan de slag gaat met open hiring, is Zeeland koploper in Nederland, stelt het UWV. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Football news:

Gian Piero Gasperini: het is nutteloos voor Atalanta om naar de scudetto te kijken. Inter, Milan en Napoli vallen op
Lewandowski ' s score van 19 wedstrijden voor Bayern werd onderbroken. Hij scoorde sinds februari
Muller was voor Rummenigge en met 218 doelpunten kwam naar de 3e plaats in de lijst van de beste scorers van Beieren
Reims coach Garcia mag Koeman vervangen in Barcelona
Tebas over het WK om de 2 jaar: complete waanzin en een fout. Schending van het voetbalecosysteem
Twee nieuwe onderzoeken worden uitgevoerd tegen de President van Angers in het geval van seksueel geweld
Als Mbappe enige kwaliteit heeft, is het bescheidenheid. Pochettino over de woorden van coach Metz over Kilian