Netherlands

Ook ‘manusje’ Klaassen kan niet voorkomen dat Ajax weer eens een Europees uitduel verliest

Champions League De nederlaag bij Liverpool (1-0) was voor Ajax-speler Davy Klaassen een treurig weerzien met de stad waar hij een seizoen speelde.

Hij keerde even terug in de stad waar zijn eerdere verblijf door Engelse media een „nachtmerrie” werd genoemd. Weggehoond werd Davy Klaassen bij Everton in het seizoen 2017-2018, met name door zijn toenmalige coach Sam Allardyce. Die stelde Klaassen niet op, omdat hij anders bang was dat ze zouden verliezen, zei hij eens.

Bij Everton zullen ze dinsdag daarom misschien met enige verbazing hebben gekeken naar de basisopstelling van Ajax, in het Champions League-duel tegen stadsrivaal Liverpool. Hij, Davy Klaassen, als manusje van alles op het middenveld, op het hoogste Europese podium.

Tegen een door blessures uitgekleed Liverpool speelt Klaassen onopvallend goed, hoewel een foute pass van hem bijna het openingsdoelpunt inleidt – Curtis Jones schiet op de paal. Waarna Klaassen zelf even later Ajax op voorsprong kan zetten met een kopbal, maar hij komt net tekort. En na rust kopt hij in kansrijke positie naast.

Een zeldzame inschattingsfout van André Onana leidt de 1-0 nederlaag in: de doelman laat een bal lopen, waarop Jones binnentikt. Kort voor tijd mist invaller Klaas-Jan Huntelaar nog een grote kans op de gelijkmaker, waardoor Ajax de eerste uitnederlaag noteert in de Champions League na zestien duels buitenshuis op rij ongeslagen te zijn geweest.

Het komt nu aan op het laatste groepsduel tegen Atalanta Bergamo, volgende week woensdag in Amsterdam: Ajax moet winnen om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Johan Cruijff spiegelde Klaassen in zijn column in 2014, twee jaar voor zijn overlijden, aan Xavi en Toni Kroos. Alle drie zijn positioneel sterk, hebben een perfecte balaanname én zijn tweebenig – vond hij. Klaassen zou later erkennen dat die vergelijking „onmogelijk” was.

Klaassen leek klaar voor de buitenlandse (sub)top, nadat hij als aanvoerder Ajax in 2017 naar de Europa League-finale had geleid. Uitgeleerd bij Ajax en te goed voor de Eredivisie. Toenmalig Everton-coach Ronald Koeman haalde hem voor 27 miljoen euro naar Engeland. De juiste club, op het goede moment – dachten velen.

Hij kwam in de Premier League tot slechts 249 minuten. „Hij had moeite met de agressiviteit en het tempo”, zei Koeman later als bondscoach, na zijn ontslag bij Everton. „Hij kwam veel in de duels en die win je niet in Engeland. Je krijgt geen tijd op het middenveld. Het viel mij wel tegen met Davy.”

De stap naar de veeleisende Premier League was te groot, zei Koeman. Klaassen raakte op een zijspoor onder Koemans opvolger Allardyce, die hem fysiek tekort vond komen. Al prees hij Klaassen voor diens professionele houding. „Hij is geen jongen die je problemen geeft, zoals andere spelers wanneer ze niet spelen.”

Klaassen was zichzelf als voetballer een beetje kwijtgeraakt bij Everton, zei hij later in het AD. Soms kwam het voor dat hij bij een training niet nodig was voor een partijspel elf tegen elf. „Dan zei Allardyce: je mag ook wel naar huis gaan. Natuurlijk doet dat pijn. Maar ik ging nooit, dat was mijn eer te na.”

Hij moest weg, en ging weg: naar Werder Bremen, in de zomer van 2018 voor 13,5 miljoen euro. Langzaam werkt hij zich daar weer op en vindt zichzelf opnieuw uit als voetballer. Hij krijgt een meer controlerende rol, op ‘zes’, waar hij bij Ajax centraal aanvallende middenvelder was. En: hij wordt gehard in een Europese topcompetitie.

Met Werder weet hij afgelopen zomer via de play-offs te ontsnappen aan degradatie, als in het najaar Marc Overmars belt. De directeur voetbalzaken van Ajax ziet in Klaassen de ontbrekende schakel op het middenveld. Iemand die de verbinding vindt tussen de linies én er tegelijkertijd tussendoor beweegt.

Begin oktober komt de transfer rond in de uren na de 1-0 nederlaag bij FC Groningen, waar Ajax slap en onsamenhangend speelt. Vanaf het moment dat Klaassen binnen is, begint Ajax pas goed te draaien. „Ik heb niet het gevoel of ik veel aanpassingen nodig heb gehad”, zei hij zelf.

„Die stel ik als eerste op”, zei coach Erik ten Hag vorige week over Klaassen. „Als hij kan rennen, speelt hij.” Hij vormt het cement van de ploeg, loopt veel ‘vuile meters’ en laat anderen beter renderen. Bovendien creëert hij met zijn diepgang veel gevaar, hij maakte al vijf goals in zes Eredivisieduels. En een jong talent als Ryan Gravenberch neemt hij onder zijn hoede – ze praten veel met elkaar.

Klaassen zei deze week dat deze Ajax-selectie beter is dan toen hij in 2017 vertrok. Het is nu aan hem en Ajax om dat te verzilveren. Te beginnen volgende week, als Klaassen voor het eerst kan overwinteren in de Champions League.

Football news:

Tuchel is een uitzonderlijke coach. Ik ben er zeker van dat hij zal slagen met Chelsea
Flick ' s toekomst in Bayern is in twijfel. Hij heeft een moeilijke relatie met Salihamidzic.Hans-Dieter Flick kan de functie van hoofdcoach van Bayern München verlaten. Het huidige contract van de Duitser met de club loopt af in 2023, maar er zijn geen garanties dat Flick zal blijven werken met Bayern, schrijft Bayern&Germany met betrekking tot Sport Bild. Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is Karl-Heinz Rummenigge, die aan het eind van dit jaar aftrapt als Bayern voorzitter, Flicks belangrijkste supporter bij de club. Het is met hem dat de coach voortdurend contact opneemt om eventuele problemen op te lossen. Flick stelt een vraag over hoe hij de omstandigheden van zijn werk in Bayern kan veranderen na het verlaten van Rummenigge. In de tweede plaats, op de film van een gespannen relatie met de sportdirecteur van Bayern Hassan Salihamidzic. De coaching staf is ontevreden over de transfercampagne van de club en is van mening dat het team zwakker is geworden ten opzichte van vorig seizoen. Salihamidzic is van mening dat de taak van de coach is om te werken met nieuwe spelers, zodat ze het niveau dat Bayern nodig heeft bereiken. Bovendien heeft Flick nog steeds contact met vertegenwoordigers van de Duitse voetbalbond (DFB). Als Joachim Loew het Duitse nationale team verlaat na het Europees kampioenschap, zal de DFB zich tot Flick wenden. De specialist werd ook gecontacteerd door de Premier League clubs. Het is belangrijk dat Flick de volledige steun van de club voelt, wat voor Bayern een probleem zou kunnen zijn. De specialist won de Treble - de Champions League, de Bundesliga en de Duitse Cup - en de Europese Super Cup in zijn debuutseizoen bij de club van München
Mikhailovich 's autobiografie - 🔥 was bevriend met een criminele baas, haastte zich naar de Inter kleedkamer om met Ibra om te gaan, versloeg leukemie
Chelsea 's kans om een klacht te tekenen is toegenomen sinds Tuchel' s aankomst. Real Madrid is ook geïnteresseerd in de speler
Solskjaer over Greenwood: we hebben het over het syndroom van het tweede seizoen. Ik heb altijd geloofd dat 99% van de inspanning 100% van de mislukking is.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer sprak over de striker Mason Greenwood. Het is altijd een uitdaging. Elke situatie is een test. We hebben het over het syndroom van het tweede seizoen. Als je je ogen maar even van de bal afhoudt, is de Premier League meedogenloos. Ik heb altijd gezegd dat 99% van de inspanning een mislukking is. En, natuurlijk, spelers die zich elke dag een beetje ontspannen in de training - Ik zeg niet dat het Mason is, Ik zeg het voor elke footballspeler - gaan de verkeerde kant op. Ik denk dat we deze problemen nu hebben opgelost, omdat de spelers zich bewust zijn van mijn eisen voor normen en gewoonten, voor het niveau van fysieke fitheid en kilometerstand statistieken. Ik bekijk ze na elke wedstrijd, er is niets te verbergen, en ik verberg dit feit ook niet. Ik wil spelers zien die de tegenstander kunnen overrijden. Dit is een vereiste. Maar, gezien de vaardigheid van sommige spelers, kun je accepteren dat ze een beetje minder rennen. Niet veel minder, want de speler moet verdomd goed zijn om te rusten. Misschien mocht Cristiano Ronaldo dit een of twee keer doen toen we samen speelden. Maar bij United kun je dat niet vaker doen. Niets gebeurt vanzelf. Greenwood scoorde tegen West Ham enige tijd geleden en we verwachtten dat hij terug zou komen in de wedstrijd. Ik ben er heel zeker van dat Mason het goed zal vinden om te spelen, te scoren en assists te geven, zei Solskjaer. Dit seizoen scoorde de 19-jarige aanvaller één doelpunt in 13 Premier League wedstrijden. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Salah in Chelsea was niet te stoppen tijdens de training, maar op het veld was hij timide. = = Clubcarrière = = Oscar speelde voor Shanghai SIPG en deelde zijn mening over het feit dat Manchester City middenvelder Kevin De Bruyne en Liverpool FC Mohamed Salah zich niet konden bewijzen in de Londense club. De Bruyne heeft me zelfs geholpen. Er was een patroon waar Eden Hazard, De Bruyne en ik speelden in midfield en het werkte goed. Kevin had een paar kansen, hij speelde goed, maar toen raakte hij gewond. Ik denk dat het feit dat hij onstabiel was in het spelen voor een club die toen veel keuze had op het middenveld, erop wees dat hij niet in de beste vorm. Bij Salah was de situatie anders. Het was onmogelijk om hem te stoppen met trainen, maar op het veld was hij timide en onopvallend. Ik denk dat hij tijdens de wedstrijden niet het vertrouwen had dat hij in alle volgende clubs, en vooral nu in Liverpool, heeft verworven
Koeman op Barca ' s schulden: we hielpen de club door de salarissen te verlagen. Deze situatie is niet alleen hier - iedereen lijdt onder het coronavirus