Netherlands

Ook in tijden van corona is voetbal soms emotie bij Ajax-fans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De meest fanatieke supporters van de F-Side waren er niet eens bij tijdens Ajax tegen Vitesse. Zij komen pas weer naar de Johan Cruijff ArenA als ze niet hoeven te loten voor een ticket en met z'n allen welkom zijn. De wel aanwezige fans hielden zich ook niet allemaal aan de coronaregels. De speaker moest zelfs ingrijpen.

"Juichen, zingen en joelen is echt verboden", waarschuwde hij vlak na rust. Even bleef het redelijk stil in het stadion waar slechts 12.000 supporters welkom waren. Maar toen Antony de met tien man spelende thuisploeg alsnog naar 2-1 schoot, veerden velen juichend op. De fans waren zo blij dat ze premier Mark Rutte even vergeten waren.

"Gewoon je bek houden", luidde het advies van de minister-president aan de supporters bij wedstrijden in het betaald voetbal. Rutte erkende later dat hij zijn boodschap ook anders had kunnen omschrijven. Maar afstand houden in een stadion en niet te nadrukkelijk meeleven op de tribunes zijn volgens hem essentiële regels om het coronavirus te bestrijden.

Trainer Erik ten Hag heeft daar begrip voor, zo vertelde hij na de zwaarbevochten overwinning van zijn ploeg. "Virologen en experts zeggen dat niet voor niets", zei hij. "Ze weten waar ze over praten. Het is te makkelijk om te zeggen dat voetbal emotie is. Dat brengt ons niet verder."

Ten Hag was kennelijk zo bezig met coachen dat het hem niet was opgevallen dat scheidsrechter Pol van Boekel geen goed meer kon doen bij veel supporters nadat hij Edson Álvarez met een rode kaart uit het veld had gestuurd. Veel beslissingen van de arbiter werden met gejoel en gefluit ontvangen. Onder het gesloten dak van de Johan Cruijff ArenA galmde dat aardig over de slecht gevulde tribunes.

Tamara van Ark, de minister van Medische Zorg en Sport, zei zaterdag in het AD dat er mogelijk zonder publiek gevoetbald gaat worden als supporters zich niet aan de regels houden. Ze deed dit naar aanleiding van gebeurtenissen vorige week in De Kuip bij Feyenoord tegen FC Twente en donderdagavond in Tilburg, waar fans van Willem II het duel met Rangers FC dichtbij elkaar op een plein bekeken.

Ten Hag heeft weinig begrip voor dat dreigement. "Want het gaat om incidenten", stelde hij. "Bij de meeste wedstrijden gaat het heel goed. Ik vond dat onze fans nu ook best gedisciplineerd waren Zonder publiek draai je onze branche de nek om. Dat terwijl we zelf besloten hebben om de competitie vorig seizoen af te breken. Als ik dan zie dat de overheid in Tilburg toestemming geeft om zo'n duel met veel fans op een plein te bekijken, dan denk ik: steek je hand in eigen boezem."

Football news:

👏 De hele wereld praat over Khabib ' s vertrek en feliciteert hem met zijn overwinning. Zij eisen de eerste plaats in de waardering voor hem en respecteren de wens om bij zijn familie te zijn hier Conor, Ronaldo, Joe Rogan en anderen
Klopp Pro 2:1 met Sheffield: wint 2:0 of 3:0 komen wanneer je fel vecht in games als deze
Messi herhaalde zijn slechtste zegereeks-6 wedstrijden zonder doelpunten voor Real Madrid
Schalke is 21 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Bundesliga en bevindt zich op de voorlaatste plaats
Suarez deelt de eerste plaats in de La Liga goalscoring race met Fati en Paco, met 5 (4+1) punten in 5 wedstrijden
Real Madrid verslaat Barcelona met overwinningen in full-time officiële wedstrijden-97 vs 96
Lampard in de aflevering met Maguire en Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea