Netherlands

Ook autobouwer Volvo Cars kijkt naar ‘fossielvrij’ staal

Foto: ANP

Autobouwer Volvo Cars gaat in navolging van truckproducent Volvo de mogelijkheden bekijken om auto’s te produceren van ‘fossielvrij’ staal. Dat is staal dat is geproduceerd zonder dat daarbij fossiele brandstoffen zijn gebruikt. Volvo Cars gaat daarvoor, net als zijn voormalige zusterbedrijf, een samenwerking aan met staalfabrikant SSAB.

SSAB gaat het benodigde staal maken in een proeffabriek in het Noord-Zweedse Luleå die op waterstof draait. Daarvoor werkt de staalfabrikant, die vorig jaar nog interesse toonde in de overname van Tata Steel in IJmuiden, samen met ijzerertsbedrijf LKAB en energiebedrijf Vattenfall. In 2026 moet de productie op commerciële schaal beginnen.

Het maken van staal is nu nog een zeer vervuilende bezigheid. De hoogovens draaien op cokes, een soort steenkool. Door met schone energie opgewekte waterstof als brandstof te gebruiken, kan dat veel schoner.

Volvo Cars wil met het groene staal zijn CO2-voetafdruk verkleinen. Het bedrijf wil ook overstappen naar het louter maken van elektrisch aangedreven auto’s. Samen met zusterbedrijf Polestar kondigde het eerder al aan ook naar de eigen productieprocessen en die van toeleveranciers te willen kijken om vergroening te bewerkstelligen.

Football news:

Tiago arriveerde op de Liverpool locatie zonder te herstellen van een blessure
Arsenal organiseerde een muur voor Saka met brieven van steun: Ik heb geen woorden
Liam Gallagher op Grealish online: 100 freaking millions. Dan is Foden meer dan 500 miljoen waard
Eriksen bezocht de Inter base en ontmoette teamgenoten
PSG zal Bulka leasen aan Nice
Oliver Kahn: Engelse clubs hebben ongelooflijke financiële macht, maar Bayern hebben een krachtige cultuur van succes. Wij leren u om titels te nemen
Benfica 's TV business is Fedun' s droom. Voor 8 jaar, ze met succes verkocht TV-rechten zelf, maar ze pijn de league