Netherlands

Ontslag voor gevangenenbegeleider die per ongeluk kogels meenam

'Stommiteit'

22 minuten geleden Aangepast: 7 seconden geleden

Gevangenenbegeleider leverde dienstwapen in, maar munitie niet. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Een 'stommiteit' is een Zuid-Hollandse gevangenenbegeleider duur komen te staan. Omdat hij per ongeluk veertien kogels van zijn werk mee naar huis nam, raakt hij zijn baan kwijt. De man bewaarde de munitie in een boterhamzakje.

Na acht jaar als complexbeveiliger voor de Dienst Justitiële Inrichtingen te hebben gewerkt, maakte de man in 2016 promotie. Hij ging toen werken voor de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O), die het vervoer van arrestanten en gedetineerden verzorgt.

Dienstwapen

In die functie mocht de man een dienstwapen dragen en kreeg hij schietlessen. Toen hij in de zomer van 2018 weer een andere functie kreeg, moest hij zijn wapen, munitie, wapenstok en pepperspray inleveren. Als gevangenenbegeleider bij een extra beveiligde inrichting had hij die niet nodig.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geen ontslag voor cipiers die deuren Rotterdamse gevangenis openlieten

Begin maart werd er bij hem thuis ingebroken, waarbij onder meer 2500 euro werd gestolen. Tijdens het onderzoek door de politie werd daarnaast een kogel in zijn bed ontdekt, die mogelijk was bedoeld als bedreiging.

Uit eigen beweging meldde de man dat hij ook veertien kogels in huis had, die hij ooit per ongeluk had meegenomen van zijn werk. Hij bewaarde de munitie in een plastic boterhamzakje in een la van zijn salontafel.

Ontslagen

Op aanraden van de politie leverde hij de kogels in op zijn werk. Maar daarmee was de zaak niet afgedaan. De Dienst Justitiële Inrichtingen begon een onderzoek en stapte vervolgens naar de rechter om de man te ontslaan.

Volgens zijn werkgever had de man door de munitie mee te nemen en te bewaren een strafbaar feit begaan en ernstig verwijtbaar gehandeld.

Stommiteit

Voor de rechtbank betoogde de gevangenenbegeleider dat ontslag een te zware straf was. Volgens hem waren de veertien kogels per ongeluk in zijn dienstbroek blijven zitten na een schietoefening.

Toen hij de kogels later ontdekte zou hij ze uit laksheid niet hebben ingeleverd. Hij erkende daarmee een 'stommiteit' te hebben begaan, maar wees erop dat hij verder altijd goed functioneerde en geen kwade bedoelingen met de munitie had gehad.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Terecht ontslag voor politieman die lunches niet afrekende

Verwijtbaar

Van dat verweer was de kantonrechter niet onder de indruk. Volgens de rechter handelde de man meerdere malen verwijtbaar en mag zijn werkgever hem daarom ontslaan.

In de eerste plaats had hij de kogels na de schietles moeten inleveren. Bij het uittrekken van zijn dienstbroek had hij, gezien het aantal en het gewicht, moeten merken dat de kogels in zijn zak zaten. En toen hij de kogels bij latere ontdekking opborg in een boterhamzakje ging hij opnieuw de mist in.

Omdat van opzet of kwade bedoelingen niet is gebleken, is er volgens de rechter echter geen sprake van 'ernstig verwijtbaar handelen'. Dat betekent dat zijn werkgever de gevangenenbegeleider wel een ontslagvergoeding moet betalen, van naar schatting zo'n 20.000 euro bruto.

Football news:

Door de dood van Maradona werd de playoffwedstrijd van Boca juniors in de Copa Libertadores een week uitgesteld.Boca juniors en Internacional zouden het eerste deel van de 1/8 Copa Libertadores finale spelen op 26 November om 03:30 moskou Tijd. CONMEBOL besloot zowel deze als de return games met een week uit te stellen vanwege de dood van de voormalige Argentijnse voorwaartse Diego Maradona. De eerste wedstrijd vindt dus plaats op 3 December, de tweede op 10 December
Sterling hiel gaf een assist aan Foden in de Champions League-duel met Olympiakos
Jurgen Klopp: ik begrijp niet waarom je 2.000 mensen in het stadion kunt laten voor 60.000 toeschouwers en dezelfde 2.000 in de arena voor 9.000
De piek daalde na een knieoperatie. Hij hoopt in 4 maanden terug te keren
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Russische Olympisch Comité (ROC) betuigden hun medeleven met het overlijden van de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Maradona is vandaag overleden na een hartstilstand. Hij was 60 jaar oud. Vaarwel, grote voor altijd. Je had een rusteloze ziel, maar je verrukte de wereld met je unieke voetbalvaardigheden. Rust in vrede citeerde het Twitter account van het IOC Thomas Bach als gezegde
Nepomnyashchy herinnert zich hoe hij Maradona versloeg op het WK: vroeg hem om te slaan, schudde handen na de wedstrijd, en nu vergeleken met Yesenin
Maradona stierf aan een hartstilstand toen hij 60 was. In Argentinië, drie dagen van rouw, zal de Champions League wedstrijd beginnen met een minuut stilte