Netherlands

Onthoofde leraar Paty krijgt hoogste Franse onderscheiding

Spotprenten Tijdens de nationale herdenkingsceremonie voor de onthoofde leraar zei president Macron dat Samuel Paty „de republiek belichaamde”.

De geschiedenis- en aardrijkskundeleraar Samuel Paty (47), die afgelopen vrijdag nabij Parijs door een terrorist werd onthoofd op straat, heeft van president Emmanuel Macron postuum de hoogste civiele onderscheiding toegekend gekregen: de Légion d’Honneur. Tijdens de nationale herdenkingsceremonie voor de leraar, op woensdag, zei Macron dat Paty „de republiek belichaamde” en dat Frankrijk „nooit afstand zal doen van spotprenten”. Dat melden persbureaus Reuters en AFP.

De herdenkingsbijeenkomst werd op de Franse televisie uitgezonden. Te zien was hoe Paty’s grafkist naar de binnenplaats van de universiteit Sorbonne in Parijs werd gedragen. Bij de ceremonie waren ook honderd leerlingen aanwezig.

Eerder op woensdag maakte de Franse antiterrorisme aanklager bekend dat de moordenaar van Paty, de 18-jarige Tsjetsjeense extremist Abdullakh Anzorov, schoolkinderen 300 tot 350 euro heeft geboden om de leraar te identificeren. Anzarov had op sociale media gelezen dat Paty tijdens een les cartoons van de profeet Mohammed had laten zien en wilde wraak op hem nemen. Tegen de leerlingen zei de Tsjetsjeen dat hij Paty wilde „dwingen om vergeving te vragen”, en hem wilde „vernederen en slaan”, zo citeert AFP de aanklager.

Lees ook: ‘Er is een Frankrijk voor en een na de onthoofding’. Tienduizenden Fransen toonden zondag hun afschuw van de moord op Samuel Paty.

„Deze identificatie was alleen mogelijk met hulp van de leerlingen”, zei de aanklager. Twee middelbare scholieren gaven in ruil voor het geld een beschrijving van Paty en wezen hem voor de moordenaar aan toen hij uit school kwam. Zeven mensen zijn voor de rechter voorgedragen voor medeplichtigheid aan de terroristische moord. Twee van hen zijn minderjarig. Ze zijn 14 en 15 jaar oud.

Football news:

Real begon met Alaves: stomme hand Nacho en wild pass Courtois-opnieuw verslaan
20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde