Netherlands

Onrust CAR neemt toe, rebellen omringen hoofdstad Bangui: 'Bewoners in de val'

In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is de noodtoestand uitgeroepen nadat rebellen de hoofdstad Bangui hebben omringd om de regering omver te werpen. Het regeringsleger probeer samen met soldaten van de Verenigde Naties de aanval van rebbelen af te weren.

De onrust begon in aanloop naar de presidentsverkiezingen van vorige maand. Verschillende milities bundelden hun krachten en vormen nu één rebellengroep. Ze weigeren zich neer te leggen bij de herverkiezing van president Faustin Archange Touadéra. De autoriteiten beschuldigen zijn voorganger François Bozizé van het aanwakkeren van de onrust. Bozizé mocht niet meedoen aan de verkiezingen.

"De situatie voor iedereen in de hoofdstad Bangui is nu buitengewoon gevaarlijk. De regering, de VN en alle achterblijvende bewoners in de stad zitten in de val", zegt correspondent Bram Vermeulen.

De samenwerkende rebellengroeperingen hebben nu tweederde van het land in handen. Een woordvoerder van de Verenigde Naties riep de Veiligheidsraad op zo snel mogelijk 3000 extra soldaten te sturen om verder geweld in te dammen. Op dit moment zitten er al 12000 VN-soldaten in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Sinds het begin van het offensief van de rebellen, zijn tot nu toe zeven VN-blauwhelmen gedood. Begin deze week werden er nog twee blauwhelmen gedood.

Francois Bozizé was van 2003 tot 2013 president van de Centraal Afrikaanse Republiek. Hij kwam aan de macht door een staatsgreep en werd uiteindelijk zelf ook afgezet na maanden van gevechten in zijn land. Hij vluchtte toen naar buurland Kameroen.

"Bozizé wilde in de 2015 ook al meedoen aan verkiezingen maar mocht niet meedoen van het Constitutionele Hof. In 2020 kwam hij toch terug om zich opnieuw kandidaat te stellen, ook al kreeg hij daarvoor opnieuw geen toestemming. Omdat Bozizé zich daar niet bij neerlegt, zien we deze nieuwe gevechten", zegt correspondent Vermeulen.

Door zijn verleden van oorlogsmisdaden, mag hij van het constitutionele hof niet meer meedoen aan verkiezingen. De VN heeft hem ook sancties opgelegd, zoal het bevriezen van zijn bankrekeningen en een reisverbod.

Noodtoestand

De noodtoestand zal vijftien dagen duren. Het regeringsleger heeft ook de toestemming gekregen van Touadéra om mensen te arresteren zonder tussenkomst van officieren van justitie.

Door het geweld zijn al ruim 60.000 mensen op de vlucht geslagen. Een groot deel is naar buurland Congo, maar er zijn ook duizenden die hun toevlucht in Tsjaad en Kameroen zoeken. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR dreigt er een humanitaire crisis als er niet snel wordt ingegrepen.

Internationale hulp

Na de opmars van de rebellen stuurden Rusland en Rwanda honderden militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek om samen met de VN-vredesmacht ervoor te zorgen dat de verkiezingen rustig zouden verlopen. Rusland stuurde ook huurlingen van de Wagner-groep.

Frankrijk stuurde gevechtsvliegtuigen om te helpen bij het bewaren van de rust in de voormalige kolonie.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7