Netherlands

Online koopwoede zorgt voor karton-tsunami bij afvalbedrijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

We bestellen steeds meer pakketjes en daarmee wordt onze afvalbak ook steeds voller met het karton en plastic van de verpakkingen. Het zorgt voor extra drukte bij afvalverwerkers en levert de gemeentes extra geld op. Maar daar ziet de burger waarschijnlijk niets van terug.

De Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) van 't Gooi gaat maandag een dag extra open zodat inwoners van Bussum en omstreken hun Sinterklaasafval meteen kwijt kunnen. De dienst merkt dat doordat we steeds meer online onze aankopen doen de hoeveelheid karton en plastic sterk toeneemt.

In Haarlemmermeer hetzelfde verhaal. "De coronacrisis zorgt voor veel meer huishoudelijk afval", zegt een woordvoerder. "Van grofvuil tot aan karton en plastic. Je ziet het in het hele land."

Afvalverwerker Suez bevestigt dat. "Huishoudelijk karton neemt toe. Door corona gaat dat sneller. Waar het eerst 70 procent papier was en 30 procent karton is het nu 50/50," zo laat het bedrijf weten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Webshops roepen klanten op om cadeaus feestdagen tijdig te bestellen

Pakketjes en pizza's

Door corona heeft onze online aankoopdrift een enorme vlucht genomen. PostNL noteerde voor het derde kwartaal een groei van 17 procent in aantallen pakketjes. Dat zorgt voor meer afval.

Waar we bij bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een poster gekocht in de winkel alleen het originele doosje en plastic als verpakking hadden, komt daar nu een kartonnen doos en vaak ook nog extra papier, plastic of piepschuim ter bescherming bij. 

En zo groeit de afvalberg. Afvaldienst Rova uit Amersfoort noemt het zelfs een trendbreuk. Het bedrijf zag al jaren de hoeveelheid papier en karton afnemen, maar sinds de corona-uitbraak begin dit jaar is dat niet meer zo.

Veel meer dozen

"Vanaf maart zagen we een stijging", zegt woordvoerder Mark de Weerd van Rova. "Inmiddels is het weer stabiel, maar de dalende trend is voorbij." 

Of het alleen maar komt door het verpakkingsmateriaal durft hij niet te zeggen want dat wordt niet gemeten. Al lijkt het er wel op. "Onze chauffeurs zien dat het veel meer dozen zijn."

Ook de maaltijden die worden bezorgd zorgen voor veel extra papier en karton. McDonald's zegt in eerste helft van dit jaar 3,5 keer meer bezorgd te hebben dan vorig jaar.

En Pizzabezorger Domino's stelt dat er 2000 extra banen bij zijn gekomen in Nederland. Al het eten wordt in papier en karton verpakt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Onderzoek: coronavirus overleeft een dag op kartonnen doos

Hogere heffing

In de gemeente Haarlemmermeer is de hoeveelheid papier en karton in het derde kwartaal 10 procent hoger dan vorig jaar. Tot vorig jaar was er al jaren een afname.

De gemeente is eigenlijk best blij met dat extra papier, karton en ook plastic. "Want dat verkopen we als grondstof. Het levert geen winst op maar zorgt ervoor dat de afvalkosten wat lager worden."

Toch zegt de gemeente dat de afvalstoffenheffing volgend jaar omhoog moet. Ook het restafval en grofvuil is dit jaar na een jarenlange daling sterk gestegen. "Zonder corona hadden we dat niet gehad."

De gemeente denkt dit jaar 1,4 miljoen euro extra kosten te hebben aan de afvalverwerking. Want het restafval en het grofvuil is duur om te verwerken. En die kosten zijn harder gestegen dan de extra opbrengsten van papier, karton en plastic. 

Football news:

Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias
Memphis Depay: Auar en ik willen naar één van de drie beste clubs ter wereld.Lyon forward Memphis Depay heeft onthuld waar hij en zijn middenvelder Houssem Aouar heen willen. We weten dat we spelen voor een zeer grote club, maar we willen verhuizen naar een van de top drie clubs in de wereld. Kijk dan eens naar Ussem, hij zal 10 keer beter worden. Het zal hetzelfde zijn met mij, Depay vertelde Canal+. Het contract van de Nederlander met Lyon loopt in de zomer af, waarna hij een vrije agent wordt
Stones scoorde de derde dubbel van zijn carrière. Dit is de derde dubbel in de carrière van de Engelsman. In 2017 scoorde hij tweemaal tegen Feyenoord in de Champions League voor City en in 2018 tegen Panama in een Brits shirt
Griezmann scoorde 6 (3+3) punten in de laatste 4 wedstrijden voor Barca
Gundogan scoorde vier doelpunten in zijn laatste zes Premier League wedstrijden. Dit is het vierde doelpunt van de Duitser in de laatste 6 wedstrijden in de Premier League (eerder scoorde hij West BromNewcastle en Chelsea - CA. Sovsport). Het is opmerkelijk dat de middenvelder dezelfde 4 doelpunten scoorde in 55 vorige wedstrijden in het Engels kampioenschap
Lineker na de Liverpool-Manchester United wedstrijd: beide teams gingen op de aanval. Wat een spannende strijd voor de titel voormalig Engelse speler Gary Lineker deelde zijn emoties na de wedstrijd van de 19e ronde van de Premier League tussen Liverpool en Manchester United
Liverpool heeft in de laatste vier ronden van de Premier League slechts 10 van de 62 schoten gelost.De rooien hebben in de laatste 4 wedstrijden in de Premier League 62 schoten gelost, maar slechts 10 van hen hebben zich op doel gesteld. Tegelijkertijd slaagde Jurgen Klopp er niet in om in de derde wedstrijd van het Engelse kampioenschap op rij te scoren - eerder verloor Liverpool van Southampton (0:1) en tekende met Newcastle (0:0). In de wedstrijd van de 15e ronde met West Brom slaagden de rooien er maar één keer in om te scoren (1:1). Liverpool wint geen 4 wedstrijden op rij in de Premier League-de slechtste serie in 4 jaar