Netherlands

Ongekend vroeg in de kerstsfeer: 'We hebben extra kerstbomen besteld'

Genoeg kerstbomen?

1 uur 49 minuten geleden Aangepast: 5 minuten geleden

Veel Nederlanders kochten al eerder een kerstboom, plus versiering. Beeld © Friso Spoelstra

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Na Sinterklaas kan iedereen los en op kerstbomenjacht. Zo was het lange tijd, maar sinds een paar jaar zijn we eerder in de kerstsfeer en dit jaar, door corona, al helemaal. Sommige tuincentra kochten zelfs extra kerstbomen in.

Voorheen was november een rustige maand qua kerstverkopen, maar de laatste jaren gingen we al eerder op zoek naar een kerstboom, versiering voor in de boom en kerstverlichting.

Dit jaar was het zelfs ongekend, zegt Lobke Samallo, marketingmanager bij Intratuin, een keten van tuincentra.

Meer kerstbomen ingekocht

In september besloot Intratuin om meer kerstbomen in te kopen. "Dat was een beetje een gok, we dachten dat meer Nederlanders thuis zouden zijn met kerst, omdat vakantie in het buitenland lastiger is", aldus Samallo.

Die gok lijkt goed uit te pakken. Er zijn nu al bijna de helft meer kerstbomen verkocht in vergelijking met hetzelfde moment een jaar geleden. Dat komt mede omdat kerstbomen al twee weken eerder geleverd werden dan vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Groene kerst door statiegeld op kerstboom: 'Terug de grond in'

'Nog niet eerder gezien'

"Mensen hebben nu al een boom gekocht en halen hem dan na Sinterklaas naar binnen, ik heb dit nog niet eerder in de branche gezien", zegt Samallo.

De verkoop van kunstbomen verdubbelde tot nu toe zelfs, net zoals de verkoop van kerstballen en andere figuren voor in de boom.

'Laatste week voor kerst rustiger'

Of de totale kerstverkopen uiteindelijk hoger zullen uitvallen, of dat de aankopen alleen naar voren zijn gehaald, dat moet nog blijken, aldus Samallo.

Arnold de Graaf, eigenaar van tuincentrum Oosteinde in Vijfhuizen, bij Haarlem, verwacht in ieder geval dat de laatste week voor de kerst rustiger word, juist omdat mensen dit jaar eerder waren met hun aankopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kerstboom herplanten in de tuin? Hier moet je op letten

'Eerder boom in huis is niet ideaal'

Nu consumenten zo vroeg al een kerstboom kochten, moeten ze dan straks voor kerst nog een tweede kopen, omdat de eerste niet goed meer is? 

De kans bestaat, denkt Gerard Krol, van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. "Het is erg belangrijk dat je je kerstboom goed verzorgt, door voldoende water te geven. Als een boom drie tot vier uur droog staat, dan neemt hij geen vocht meer op en dan is zes weken in huis een lange tijd, zegt hij. Als je een boom een week eerder in huis haalt, dan is dat niet ideaal, besluit Krol.

'Waarschijnlijk geen tweede kopen'

"Zo'n 90 procent van de verkochte echte kerstbomen is een Nordmann, die houden hun naalden goed vast, maar naarmate de tijd vordert heb je wel het risico dat de boom er uiteindelijk minder fris uitziet", vult De Graaf aan.

Hij gaat er echter niet vanuit dat mensen een tweede kerstboom zullen kopen ter vervanging van de eerste.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De vijf spelregels van... de kerstboom opzetten

'Genoeg kerstbomen'

Er zullen wel voldoende bomen voor Nederlanders zijn, denkt Krol. Er kunnen immers nog bomen die bedoeld zijn voor volgend jaar worden omgehakt, alhoewel je dan volgend jaar minder grote bomen hebt. "Maar zeg nooit nooit."

Webshop

Ook in de webshop gaan de zaken goed, aldus De Graaf. "Zeker vorige week was er een piek, met Black Friday."

Kerstbomen kon je niet online kopen, wel kerstballen, engeltjes en kerststerren, plus lampjes voor in de boom of buiten.

Football news:

Sinds 1999 scoort Zlatan elk jaar. Gisteren scoorde hij de eerste goals in 2021
Real Madrid is ervan overtuigd dat PSG 150 miljoen euro zal vragen voor mbape. Madrid is niet bereid om zoveel te betalen. Real Madrid is van mening dat de overname van PSG striker Kylian Mbappe problematisch zal zijn. De club van Madrid is ervan overtuigd dat de Parijzenaars ongeveer 150 miljoen euro voor de speler zullen vragen. Real zal niet in staat zijn om aan dergelijke eisen te voldoen, volgens de overdracht van Jugones op El Chiringuito journalist Jose Pedrerol. De belangstelling van Madrid voor de Fransman is al lang bekend. Het huidige contract met PSG verloopt in de zomer van 2022. Dit seizoen heeft de speler 12 goals gescoord en 5 assists gemaakt in 16 Ligue 1 wedstrijden. Zijn volledige statistieken zijn hier te vinden
Arteta on Ozil: het is altijd triest als zo ' n figuur verlaat
Alabai zal in de zomer naar Real Madrid verhuizen. Het contract voor 4 jaar is overeengekomen, het salaris is ongeveer 11 miljoen euro (Marca)
Stefano Pioli: we zullen in April naar de tafel kijken. Voor Milaan is elke wedstrijd de belangrijkste
Zlatan Ibrahimovic: samen met Mandzukic zullen we de tegenstanders van Milaan afschrikken. Hij tekende een contract bij Real Milan striker Zlatan Ibrahimovic. Mario heeft een contract getekend, hij zal toetreden tot AC Milan. Dus nu zullen wij tweeën de tegenstanders bang maken zei Ibrahimovic op Sky. Eerder werd gemeld dat Mandzukic tot juni een contract met de Rossoneri zal ondertekenen. Milaan heeft de overdracht van de Kroaten met hun officiële middelen nog niet bevestigd
Milan scoorde 43 punten in 18 ronden - het beste resultaat sinds het seizoen 2003-2004. De club werd kampioen