Netherlands

Onderzoek VS naar vermeende omkoping voor presidentiële gratie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar een mogelijke misdrijf waarbij geld naar het Witte Huis is gesluisd in ruil voor een presidentieel gratiebesluit, staat in gerechtelijke stukken die zijn ontsloten bij een federale rechtbank. Die bracht dinsdag een bevel met veel zwartgelakte passages naar buiten, waarin een onderzoek werd gelast naar „omkoping in ruil voor gratie”.

Ongeveer de helft van het document van 18 pagina’s is zwartgelakt. De openbare versie bevat weinig details en geen namen van betrokkenen bij de zaak. In het document staat dat meerdere aanklagers in de hoofdstad Washington zeggen dat zij bewijs hebben voor een omkoopsysteem waarbij iemand „een aanzienlijke politieke donatie zou aanbieden in ruil voor een presidentieel gratiebesluit of een besluit tot uitstel van een vonnis”.

Ook staat in het document dat aanklagers een „geheim lobbyplan” onderzoeken waarbinnen twee onbekenden „optraden als lobbyisten bij hoge Witte Huis-functionarissen zonder te voldoen aan de wettelijke registratieplicht”.

Presidenten kunnen onder de Amerikaanse grondwet in verregaande mate bepalen aan wie zij gratie willen verlenen. President Donald Trump verleende vorige week gratie aan zijn voormalig adviseur Michael Flynn, die tweemaal had gelogen tegen de federale politiedienst FBI toen die onderzoek deed naar inmenging door Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Het was het eerste gratiebesluit in een verwachte reeks van soortgelijke besluiten in de laatste weken van Trumps ambtstermijn.

Volgens het gerechtelijk bevel, heeft het ministerie van Justitie er bij de rechter op aangedrongen niet bekend te maken dat er onderzoek wordt gedaan, omdat het onderzoek „individuen en gedrag” zou aangaan waartegen nog geen aanklachten zijn ingediend.

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup