Netherlands

Onderzoek vliegcrash Iran: 'Terreuraanslag één van de scenario's'

Speciale commissie

8 minuten geleden Aangepast: 2 minuten geleden

De rampplek op de ochtend na het neerstorten van het vliegtuig. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Oekraïne wil samen met Iran onderzoek doen naar het neerstorten van het Oekraïense passagiersvliegtuig boven Teheran. Er wordt gekeken naar vier scenario’s, waaronder het neerhalen van het vliegtuig met een raket en een terroristische aanval.

De vliegtuigramp vond plaats vlak na het opstijgen van een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines. Het vliegtuig was onderweg van Teheran naar Kiev, maar stortte binnen een paar minuten neer. Alle 176 inzittenden kwamen hierbij om het leven. 

De veiligheidsadviseur van de Oekraïense regering, Oleksiy Danilov, laat via zijn Facebook weten met een Iraanse afvaardiging bijeen te komen om over het onderzoek te praten. Ook de Internationale Burgerlichtvaartorganisatie is hierbij aanwezig.

Er is een speciale onderzoekscommissie gevormd. Hierin zitten ook specialisten die onderzoek hebben gedaan naar het neerstorten van de MH17.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oekraïens onderzoeksteam naar rampplek neergestort vliegtuig Iran

Vier scenario's

Danilov noemt de vier belangrijkste scenario’s waarnaar het onderzoeksteam gaat kijken.

Een van de scenario's is het neerhalen van het vliegtuig door een luchtafweerraket. Volgens de Oekraïense veiligheidsadviseur worden speculaties bekeken waarin wordt beweerd dat nabij de rampplek fragmenten van een Russische raket zijn gevonden.

Er wordt ook gekeken of de crash is veroorzaakt door een explosie van de motor door een technisch mankement. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht van een botsing met een drone of een ander vliegend object. Ten slotte noemt Danilovook het scenario van een terroristisch aanval.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Experts betwijfelen oorzaak neerstorten vliegtuig Iran: 'Dit kun je nog niet weten'

Zwarte dozen

De zwarte dozen van het neergestorte toestel werden op de dag van de crash al gevonden. Iran liet toen weten dat de Iraanse luchtvaartorganisatie de dozen zelf zou gaan onderzoeken. Oekraïne zou hierbij aanwezig mogen zijn. Boeing zou, als vliegtuigfabrikant van het neergestorte vliegtuig, de dozen niet mogen onderzoeken.

Iran schendt hiermee niet de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Volgens die regels moet het land waar de ramp plaatsvindt het onderzoek leiden.

Bloemenzee op luchthaven Kiev: 'Dit is een drama voor de hele wereld'

Op de luchthaven van Kiev in Oekraïne leggen mensen bloemen neer voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Iran. Het vliegtuig was onderweg naar Kiev. Geen van de 176 inzittenden overleefde de ramp.

Football news:

Golovin scoorde en assisteerde in Monaco ' s friendly met AZ
Mueller Pro 8:2 met Barca: we hadden het spel niet zo in de hand, zelfs niet in de wedstrijd met Brazilië in 2014
Als PSG de Champions League niet wint, zal het geen mislukking zijn
Arsenal onderzoekt de overdracht van Pepe voor 72 miljoen pond. De club wil weten of hij te veel betaalde
Manchester United weet hoeveel pijn het doet om te verliezen in de halve finale. Het is tijd voor de leidende spelers om zichzelf te bewijzen
Arsenal kondigde het vertrek aan van de sportdirecteur van Sunley
De Bayern coach die Barca vernietigde. Hij zat in Lev ' s staf om 7:1 in Brazilië