Netherlands

Onderzoek sabotage auto's defensiepersoneel Gilze Rijen en Woensdrecht

DEN HAAG - Auto's van medewerkers van Defensie worden al jarenlang gesaboteerd. Sinds 2013 is er sprake van het losdraaien van de wielbouten van privéauto's van personeel. De sabotage begon bij militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Woensdrecht, maar breidde zich recenter uit naar andere complexen.

Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. In enkele gevallen verloren slachtoffers een wiel. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.

Getuigenoproep
Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Donderdag heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

Naast de bases in Brabant waren ook marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht doelwit van vernielingen. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land.

Wielbouten controleren
De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden.

De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijk. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie dit doet. Het wordt niet uitgesloten dat het gedaan wordt door medewerkers van Defensie.

De militaire vakbond AFMP is geschokt. "Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is", aldus een woordvoerster tegen De Telegraaf. De bond is blij dat de zaak hoog wordt opgenomen.

Football news:

Vardy scoorde zijn 23e goal in de Premier League en stond aan de top van de scorers. Hij heeft 4 doelpunten in 3 wedstrijden
Mourinho over de overwinning op Arsenal: we zijn gelukkig. Zelfs in de laatste minuten was alles onder controle
Zinedine Zidane: mensen praten altijd over Real Madrid, omdat dit de belangrijkste club in de geschiedenis is
Sane heeft het hoogste niveau nog niet bereikt. Hij moet voor het nationale team spelen, de Euro of het WK winnen
De politie arresteerde een 12-jarige jongen in het geval van bedreigingen tegen Zaa
Deze mensen zijn ziek. Ze hebben hulp nodig. De angst en afkeer van de North London Derby
Farfan ' s doel kon niet worden geteld: daarvoor riep de scheidsrechter van het doel, en CHorluka nam gewoon de bal en rende ermee door