Netherlands

Onderzoek: 'Geschillencommissie Auteurscontractenrecht maakt verwachtingen niet waar'

© Pexels

De Geschillencommissie Auteurscontractenrecht heeft zijn verwachtingen sinds de afgelopen vijf jaar niet waargemaakt. Sinds de oprichting in 2015 zijn er maar een handjevol klachten ingediend bij de commissie, die het mogelijk moet maken om op een laagdrempelige manier te klagen bij auteursrechtelijke geschillen tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers in de creatieve sector.

Dat is een van de conclusies uit de Evaluatie Wet Auteurscontractenrecht die onlangs werd gepubliceerd. Volgens het onderzoeksrapport (hier te downloaden als PDF) , dat werd opgesteld door het Institute of Information Law van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden, zijn zowel makers als exploitanten terughoudend als het aankomt op het inschakelen van de commissie.

“Aan de kant van de makers houdt dit verband met angst voor blacklisting (het mogelijk op een zwarte lijst geplaatst worden door opdrachtgevers, red.). Aan de kant van de exploitanten overheerste bij voorbaat scepsis. Slechts een brancheorganisatie en een handvol individuele exploitanten hebben zich bij de commissie aangesloten.”

De onderzoekers van de twee universiteiten stellen dat de geschillencommissie nauwelijks bijdraagt aan het verwerkelijken van de doelstelling van van de Wet Auteurscontractenrecht. Ze stellen dat er overwogen zou moeten worden aansluiting bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht voor opdrachtgevers te verplichten.

“Daarnaast zouden organisaties van makers meer gebruik moeten maken van de mogelijkheid om collectief (en voor makers dus anoniem) te klagen over bijvoorbeeld algemene voorwaarden of modelcontracten van exploitanten.”

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United