Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Onderwijs en zorg willen einde aan 'zinloze' verplaatsingen asielkinderen

Door onze nieuwsredactie

Het moet afgelopen zijn met de zinloze verplaatsingen van kinderen in de asielopvang, vinden mensen die in de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs werken. Ze vragen in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg om een "stabiele, kindvriendelijke en veilige opvang voor kinderen".

Minderjarigen die met of zonder hun ouders in Nederland asiel aanvragen, moeten soms meerdere keren verhuizen tijdens die procedure. Als de kinderen naar een nieuwe opvanglocatie moeten, betekent dat vaak ook dat ze op een andere plek onderwijs krijgen.

Dat gesleep veroorzaakt "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", vinden vertegenwoordigers van AJN Jeugdartsen Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland/Vakgroep Jeugd, LOWAN-PO, LOWAN-VO, PO-Raad en VO-raad. Zij zeggen "al jarenlang dagelijks" de negatieve gevolgen te zien van deze in hun ogen vermijdbare verplaatsingen.

De kinderen zijn volgens de briefschrijvers al beïnvloed door de dingen die ze hebben meegemaakt in het land waar ze uit zijn gevlucht of tijdens hun vlucht naar Nederland. Ook de asielprocedure zorgt voor onzekerheid. De verhuizingen in Nederland komen daar nog bovenop en zorgen voor stilstand, of soms zelfs achteruitgang, in de ontwikkeling. Volgens de experts nemen met die verhuizingen de kansen op slapeloosheid, angst en depressie bij de kinderen toe.

Jeugdarts Petra de Jong ziet zelfs kinderen "waar eigenlijk geen leven meer in zit", zegt ze. Ze zijn het vertrouwen in mensen kwijt en willen geen nieuwe vriendschappen meer aangaan omdat ze vrezen voor een nieuw afscheid.

Kinderen moeten tijdens procedure op één locatie blijven

Niet alleen hebben de verplaatsingen effect op de ontwikkeling van de kinderen, ook wordt er veel geld en arbeidsuren verspild. "Het is gewoon zeer ondoelmatig allemaal, dat opbouwen en weer overdragen van zorg en telkens opnieuw investeren in het leren kennen en afscheid nemen van een kind", zeggen de briefschrijvers.

De briefschrijvers vinden dat deze kinderen en hun ouders de hele procedure op één locatie moeten kunnen blijven.

De oproep volgt op meerdere signalen van problemen rondom de opvang van minderjarige vluchtelingen. Zo waarschuwden gemeenten, psychologen, deskundigen en de onderwijsinspectie in maart nog dat de kinderrechten ernstig onder druk staan in de Nederlandse opvanglocaties.

De Tweede Kamer debatteert later deze week over het onderwerp.