Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ondanks uitstel juridische hervormingen weer grote protesten in Israël

Door onze nieuwsredactie

Ondanks het uitstel van de controversiële juridische hervormingen zijn tienduizenden Israëliërs zaterdag voor de dertiende week op rij de straat op gegaan. Ze protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. "De regering wil geen akkoord, ze wil alleen tijd winnen om de gerechtelijke coup door te voeren", zeggen de organisatoren van de demonstratie in Tel Aviv, waar meer dan 100.000 mensen aanwezig waren.

Betogers blokkeerden volgens Israëlische media straten in onder meer Jeruzalem en Tel Aviv. Ze zwaaiden met Israëlische vlaggen en droegen borden met teksten als 'Democratie is sterker dan deze regering' en 'Arresteer Netanyahu' . Ook op tientallen andere locaties verspreid over het land werd actiegevoerd.

Door de geplande hervormingen krijgt het hooggerechtshof minder macht en het parlement juist meer. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding der machten. Maar premier Benjamin Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld.

Toch stelde hij de hervormingen begin deze week uit na massaprotesten en een algemene staking. Die volgden op het ontslag van de minister van Defensie, die kritiek had geuit op de hervormingen.

Met het uitstel wil Netanyahu "ruimte voor dialoog" maken. Sinds dinsdag zijn gesprekken gevoerd tussen de coalitie en oppositieleden, die herhaaldelijk betwijfelden of Netanyahu echt uit is op een compromis.