Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ondanks protest zet Israëlische premier juridische hervormingen door

Door onze nieuwsredactie

De Israëlische regering gaat door met de omstreden juridische hervormingen waar al drie maanden tegen wordt gedemonstreerd. Premier Benjamin Netanyahu zei donderdag in een televisietoespraak "er alles aan te doen om de rust te herstellen en voor eenheid te zorgen".

Door de hervormingen krijgt het hooggerechtshof in Israël minder macht. Het parlement krijgt juist meer te zeggen. Critici zien dat als een bedreiging voor de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Volgens Netanyahu zijn de wijzigingen juist nodig om de "balans te herstellen".

De premier sprak op televisie, nadat hij defensieminister Yoav Gallant bij zich had geroepen. Volgens Israëlische media was Gallant van plan zich tegen de regeringsplannen te keren. Het verhaal van het ministerie van Defensie is dat Gallant Netanyahu heeft bijgepraat over de impact van de geplande hervormingen op de nationale veiligheid.

Tegenstanders van de juridische hervormingen gaan regelmatig de straat op om hun onvrede te uiten. Israëlische media melden dat de demonstraties van donderdag tienduizenden deelnemers trokken. In Tel Aviv zette de politie een waterkanon in tegen betogers.

Het Israëlische parlement nam donderdag een wet aan waardoor het moeilijker wordt om een premier af te zetten. Die wet is onderdeel van de juridische hervormingen. Een premier kan alleen nog worden afgezet op basis van "fysiek of psychologisch onvermogen".

Daarnaast moet drie kwart van de parlementariërs of de kabinetsleden met die beoordeling instemmen. De wet komt Netanyahu goed uit, want hij wordt vervolgd voor corruptie.