Netherlands

Onbekend fotoboek van Ed Van der Elsken toont niet alleen de glamour

Fotografie Het merendeel van de foto’s was niet gebruikt en bestond alleen op kleine contactfoto’s. Uit de nalatenschap is nu achterhaald welk fotoboek Ed van der Elsken voor ogen stond rondom het thema feestvieren.

Het was niet bekend dat het bestond: Ed van der Elskens fotoboek feest. Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum ontdekten het ontwerp ervoor in de nalatenschap van Ed van der Elsken (1925-1990) die ze eind vorig jaar verkregen. Waarom het boek nooit is verschenen, is onduidelijk. Van der Elsken maakte het boek ergens tussen 1950 en 1960.

Lees ook: Erfenis Ed van der Elsken naar Fotomuseum en Rijks

De oudste foto is gemaakt rond 1955 op de kermis in Volendam: een meisje kijkt bewonderend hoe een jongen een geweer richt in een schiettent. Rond die periode is ook een foto gemaakt op het Rokin in Amsterdam: een jongen met een verband op zijn hoofd steekt zijn tong uit naar de fotograaf. Het zijn slechts twee voorbeelden uit het boek dat deze zaterdag verschijnt bij uitgeverij nai10.

Foto Ed van der Elsken

Van der Elsken selecteerde voor dit boek foto’s rond het thema feesten – kermis, dansfeesten, carnaval, een concert van Louis Armstrong – uit oud en nieuw werk. Sommige delen van series waren wel bekend uit andere fotoboeken, maar het merendeel was niet eerder gebruikt en alleen bekend van de contactafdrukken. Dat maakt de vondst uniek. „De foto’s zijn niet alleen prachtig”, zegt directeur Birgit Donker van het Nederlands Fotomuseum, „maar het is ook fascinerend om te zien hoe hij de beelden combineert en de samenstelling bedacht”.

Dat niet alleen de glamour erop staat (bijvoorbeeld een staatsbezoek van de Britse koningin), maar ook de harde kant van het feestvieren (kater, opruimen na een feest) is wat Donker aanspreekt in deze serie. „Op al zijn foto’s, ook in dit boek, zie je mededogen met mensen, je ziet ze in hun natuurlijke habitat en hoe ze soms door Van der Elsken uit hun schulp zijn gelokt. Het leven spat ervan af, de mooie kanten, maar ook bloed, zweet en tranen. Dat raakt en ontroert me elke keer weer.”

Foto’s Ed van der Elsken

In het Rijksmuseum is vanaf 30 oktober ‘Ed van der Elsken: Crazy World’ te zien. Het Nederlands Fotomuseum heeft vanaf die dag een mini-expositie met zeven foto’s uit het boek feest in combinatie met de bijhorende vellen met contactafdrukken.

Zie ook de bijbehorende In Beeld-reeks: Nooit uitgegeven fotoboek Ed van der Elsken rondom het thema feest alsnog gepubliceerd

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven