Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Onbekend aantal mensen onder het puin na aardbeving

AFP

Met man en macht wordt gezocht naar overlevenden van de aardbeving vannacht in het zuiden van Turkije. In totaal zijn daar 1710 gebouwen in tien provincies ingestort als gevolg van de aardbeving met een kracht van 7,8.

Reddingswerkers en burgers halen brokstukken weg om bij slachtoffers te komen. Dat werk wordt bemoeilijkt door instortingsgevaar. Ook het winterse weer bemoeilijkt de reddingsoperatie.

In de kustplaats Iskenderun is een ziekenhuis ingestort. Daardoor zijn andere ziekenhuizen in de regio overvol, melden Turkse media.

Nieuwe zware beving

Tegen het einde van de ochtend (Nederlandse) werd Turkije getroffen door een nieuwe, krachtige aardbeving met een kracht van 7,7. Er is nog geen duidelijkheid over slachtoffers of schade door die beving.

De schok werd net als de eerdere beving in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Zeker 1300 doden

Bij de aardbeving van vannacht zijn in Turkije en Syrië tot nu toe zeker 1300 doden geteld. De Turkse president Erdogan maakte bekend dat er in zijn land zeker 912 mensen waren omgekomen. Verder sprak hij van meer dan 5000 gewonden.

Volgens Erdogan is de aardbeving de grootste ramp voor Turkije sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 doden vielen. Hoeveel mensen er nog onder het puin liggen, is onbekend, zei hij.

Aan Syrische kant vielen er volgens staatsmedia daar 326 slachtoffers en meer dan 1000 gewonden. Dat aantal is exclusief het aantal slachtoffers in de gebieden onder controle van rebellen. Eerder meldde de burgerhulporganisatie de Witte Helmen daar 147 doden.

Een woordvoerder van de Witte Helmen zegt tegen de BBC dat ook in Syrië ernstig is. "Veel gebouwen in verschillende steden en dorpen in Noordwest-Syrië zijn ingestort en verwoest door deze aardbeving. Nog steeds liggen veel gezinnen onder het puin. We proberen ze te redden, maar het is een zeer zware taak voor ons."

De burgerhulporganisatie vraagt dringend om hulp. "We hebben de internationale gemeenschap nodig om iets te doen, om ons te helpen, om ons te steunen. Noordwest-Syrië is nu een rampgebied. We hebben hulp van iedereen nodig om onze mensen te redden."

Vanuit de hele wereld wordt hulp aangeboden. Zo heeft de EU tien teams van reddingswerkers gemobiliseerd die naar het rampgebied kunnen gaan. Onder meer Nederland stuurt een Urban Search and Rescue team. Dat bestaat uit politie, militair en medisch personeel en brandweerlieden. Ook de VS heeft teams klaar staan om naar Turkije af te reizen.