Netherlands

OM: verkeersongeluk veroorzaken door in slaap vallen is misdrijf

Het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk doordat de automobilist in slaap sukkelde, is geen overtreding maar een misdrijf. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem.

Aanleiding is een ongeval in oktober 2018, waarbij een jonge vrouw ernstig letsel opliep. Ze werd op de Bergweg in Amerongen frontaal aangereden door een 50-jarige vrouw uit Barneveld, die op de verkeerde weghelft reed. De 50-jarige vrouw zei dat ze in slaap was gesukkeld achter het stuur, omdat ze de nacht ervoor slecht had geslapen.

De rechtbank sprak de vrouw vorig jaar vrij van een misdrijf. De rechter legde haar toen wel een werkstraf op van 80 uur wegens gevaarlijk weggedrag. Het OM was het hiermee niet eens en ging in hoger beroep, omdat het vindt dat het in slaap vallen achter het stuur en het daardoor ernstig letsel toebrengen aan een medeweggebruiker zwaarder moet worden ingeschaald.

„Er is hier geen sprake van het plotseling onwel worden of het verlies van het bewustzijn als gevolg van een ziekte. Het tijdens het rijden door vermoeidheid in slaap vallen komt geheel voor rekening van de verdachte en werkt niet verontschuldigend”, aldus de advocaat-generaal. Daarom is er volgens hem geen sprake van een overtreding, maar van een misdrijf.

„Met de strafoplegging wordt in de richting van andere verkeersdeelnemers een waarschuwing gegeven dat verkeersdeelname voortdurend oplettendheid vereist. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. En ook uit kleine hoekjes komende ongelukken kunnen al snel leiden tot de dood en ernstige letsels, met veel ellende voor de betrokkenen”, aldus de aanklager. Hij eist een werkstraf van 120 uur.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven