Netherlands

OM New York wil wapenlobbyist NRA ontbinden wegens wanbeheer

Het Openbaar Ministerie in New York heeft de Amerikaanse belangenclub voor vuurwapenbezitters, de NRA, aangeklaagd voor corruptie. Leiders van de organisatie zouden miljoenen dollars voor privégenoegens hebben gebruikt en medewerkers smeergeld hebben betaald om daar hun mond over te houden. Het OM eist dat de NRA wordt ontbonden.

In de aanklacht die bij een rechtbank op Manhattan is ingediend, staat dat NRA-leiders geld van de organisatie onder meer hebben gebruikt voor familietripjes naar de Bahama's met privévliegtuigen. In drie jaar tijd zouden de kosten voor privéuitgaven tot 64 miljoen dollar zijn opgelopen, waardoor de NRA in de rode cijfers belandde.

In de aanklacht worden vier NRA-leiders bij naam genoemd, onder wie vicevoorzitter Wayne La Pierre, die de organisatie tientallen jarenlang leidde.

Reactie NRA

De NRA heeft als tegenmaatregel de hoogste aanklager in New York voor een federale rechtbank gedaagd, omdat zij het recht van de NRA op vrijheid van meningsuiting zou hebben geschonden. Er zou een verband zijn met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De hoogste aanklager in New York, Letitia James, is een Democraat. De NRA heeft nauwe banden met de Republikeinen, ook met president Trump.

Volgens The Washington Post wil de NRA het komend najaar tientallen miljoenen dollars uittrekken om te voorkomen dat de Democraten de verkiezingen winnen, omdat de Democraten de vuurwapenverkoop aan banden willen leggen.

Miljoenen leden

De NRA is met 5 miljoen leden een van de machtigste politieke lobby's in de VS. De groep is een voorvechter van het recht op het dragen van vuurwapens, dat is verankerd in de Amerikaanse grondwet. De NRA strijdt tegen elke inperking van dat recht.

De laatste jaren lijkt de organisatie aan macht in te boeten. Dat komt vooral door geruchtmakende schietpartijen, zoals die in 2018 op een middelbare school in Parkland, Florida. Een 19-jarige oud-leerling schoot zeventien leerlingen dood.

Onder druk van de publieke opinie stopten vliegtuigmaatschappijen, autoverhuurders en hotelketens met het geven van kortingen aan NRA-leden. Ook trokken ze hun advertenties op de NRA-website in. Nog datzelfde jaar maakte de NRA bekend dat financiële problemen tot zijn ondergang konden leiden.

Football news:

Jose Mourinho: wat er met Dyer is gebeurd is niet normaal, hij was uitgedroogd. Als de League management niet geeft om de spelers, ik niet
Jose ging twee keer door het lint tijdens de wedstrijd met Chelsea: rende over Lampard en rende om Dyer te zoeken - hij haastte zich naar het toilet tijdens het spel
Lampard op degradatie van de League Cup:we moeten positief blijven. Alles zal komen als Chelsea tweede score, met de score
Call of nature, wat kun je doen? Dyer legde uit waarom hij naar de kleedkamer Rende tijdens de wedstrijd met Chelsea
Mourinho en Lampard hebben elkaar de hand geschud voor de schietpartij. In de eerste helft hadden zij een gevecht
Dest arriveerde in Spanje om een transfer te voltooien naar Barca
Ik ben verantwoordelijk voor mijn fouten. Ik wilde dat Barcelona sterker werd.Lionel Messi sprak de fans aan tijdens de crisis in de club. Na zoveel meningsverschillen wil ik hier een eind aan maken. We moeten eensgezind blijven en begrijpen dat het beste nog moet komen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen fouten. Als ik ze liet gebeuren, was het alleen maar om Barcelona beter en sterker te maken