Netherlands

OM: bende ‘martelcontainer’ had ook grootscheepse moordplannen

De vermoedelijke bende rond de zogeheten martelcontainers had plannen een reeks moorden te plegen. Een crimineel conflict over ettelijke miljoenen zou hoofdverdachte Roger P. (49), alias Piet Costa, hebben ingegeven minstens zeven mensen te willen laten liquideren. Ook familieleden mochten worden gedood en zelfs kinderen hoefden niet te worden gespaard.

Dat beeld schetste het Openbaar Ministerie woensdag in de gerechtsbunker in Amsterdam tijdens een inleidende zitting over de geruchtmakende zaak, waarin naast P. negen andere verdachten terechtstaan. “Huiveringwekkend”, zo typeerde de officier van justitie de berichten waaruit de moordplannen zouden blijken. De liquidatie van een vertrouweling van P. zou de plannen nog verder hebben aangejaagd.

Vorig jaar kwam de veronderstelde bende in beeld dankzij een onderzoek naar cryptoservice Encrochat, die zeer in trek was bij criminelen. Onderzoek wees uit dat de mannen bezig waren in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) een loods met zeecontainers in te richten, waarin criminele vijanden konden worden opgesloten en gemarteld. Naast een keur aan martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen waarop te folteren personen konden worden vastgebonden. Woensdag voegde het OM daar de vondst van een mobiele operatietafel aan toe.

Ook zijn er volgens het OM spullen gevonden die geschikt zijn voor ‘waterboarding’, een beruchte martelmethode. In een loods in Rotterdam stalde de bende volgens het OM onder meer gestolen auto’s, waarmee beoogde slachtoffers konden worden ontvoerd.

Hoofdverdachte Roger P. is volgens justitie de spin in het web. De officier citeerde enkele Encrochatberichten die aan hem en directe handlangers worden toegeschreven. “Iedereen gaat liggen, geloof me”, bezwoer P. in een bericht, waarmee hij bedoelde dat al zijn vijanden zouden worden gedood. “Ze moeten dood, tot hun hond toe”, zo luidt een ander bericht dat weinig aan de verbeelding overlaat.

P. is niet bij de zitting aanwezig. Hij is behalve hoofdverdachte in de martelcontainerzaak ook de spil in een grote cocaïnezaak, die inmiddels ook onder de rechter is.

Verhoren van de ‘containerverdachten’ hebben volgens het OM tot dusver “bitter weinig opgeleverd”. Ze zwijgen of liegen, meent justitie.

De verdachten verzochten de rechtbank hun voorarrest op te heffen dan wel te schorsen. De rechtbank heeft die verzoeken in twee gevallen gehonoreerd. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor begin 2022.

Football news:

Mikel Arteta: Arsenal was meer dominant in de 2e helft, maar waren niet goed genoeg in de 1e
Sulscher bereikte de finale van de Europa Cup voor het eerst als coach. Hij won de Champions League finale met Manchester United als speler
Arsenal bereikte geen finale in een seizoen voor het eerst sinds 2016
Emery is de eerste coach met 5 finales in een Europees Cup toernooi
Villarreal zal spelen in de finale van de Europacup voor de eerste keer
Manchester United verloor voor het eerst in 8 wedstrijden. Er waren 6 overwinningen en een gelijkspel
Manchester United bereikte de finale voor de eerste keer onder Solskjaer