Netherlands

OM: Belgische militair Jürgen Conings bracht zichzelf om het leven

Extremisme Conings’ lichaam werd zondag gevonden in een bos in het Vlaamse Dilsen-Stokkem. Hij was toen naar schatting tussen de één en vier weken dood.

De Belgische militair Jürgen Conings heeft met een vuurwapen een einde aan zijn leven gemaakt. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt op basis van forensisch onderzoek, schrijven landelijke media. De wekenlang voortvluchtige Conings werd zondag met een vuurwapen op zijn lichaam aangetroffen in het Dilserbos in het Vlaamse Dilsen-Stokkem. Hij was op dat moment naar schatting tussen de één en vier weken dood.

„Wat er zich heeft voorgedaan in verband met Jürgen Conings, is allereerst een menselijke tragedie”, aldus justitie. „We hadden hem allemaal liever levend teruggevonden.” De autoriteiten kwamen het lichaam van Conings zondag op het spoor door tips van onder andere Johan Tollenaere, de burgemeester van de gemeente Maaseik. Tijdens een mountainbiketocht in het bos rook hij een „sterke lijkgeur”. Hij schakelde de politie in, die het lichaam van Conings in het bos aantrof.

De burgemeester was niet de enige die zondag een sterke geur van ontbinding waarnam in het bos. Een andere mountainbiker stuitte eerder op de dag al op een levenloos lichaam. Hij zou die ontdekking hebben gefilmd en de beelden hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf, aldus het OM. De politie heeft deze mountainbiker verhoord. Het OM onderzoekt of de man zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Viroloog Van Ranst

Jürgen Conings had extreemrechtse sympathieën en uitte eerder bedreigingen naar onder meer de prominente Belgische viroloog Marc Van Ranst. Uit voorzorg zit Van Ranst al wekenlang met zijn gezin ondergedoken in een safe house.

Conings nam medio half mei antitankraketten en een machinegeweer mee uit het wapendepot van defensie en was sindsdien voortvluchtig. In zijn woning werden brieven gevonden waarin hij dreigde met „een gewelddadige actie” tegen onder meer viroloog Van Ranst. Het leger en de politie zochten wekenlang tevergeefs naar de 46-jarige militair in natuurgebieden rond de Hoge Kempen.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.

Football news:

Inter zal Lautaro niet verkopen vanwege de contractsituatie. De prijs van de speler is 80-90 miljoen euro
Tebas over de Super League: deze hele situatie is een soort grap. Tenminste nu Real Madrid, Barcelona en Juve zijn genereuzer geworden
Als gevolg van de overdracht van Grealish Uit Man City, Bernardo Silva kan vertrekken. Sterling ' s toekomst is in twijfel
Jamie Carragher: als Liverpool niet versterkt, zal het moeilijk zijn om de stad van de top te gooien. En laten we niet vergeten Chelsea en Manchester United
Messi zal niet trainen met Barca totdat hij een contract ondertekent
Juventus tekent Santos voor Caio Jorge. Salaris-1,5 miljoen euro plus bonussen
Allegri op Juve: Ronaldo is vol enthousiasme. Dybala heeft een spierprobleem. Kulusevski moet worden toegevoegd