Netherlands

Ollongren: ondanks nadelen dringende reden voor stemmen per brief

Minister Ollongren vindt dat er een dringende noodzaak is om bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar stemmen per brief mogelijk te maken voor mensen van 70 jaar en ouder. Ze schrijft dat in een toelichting op haar voorstel om vanwege de coronacrisis diverse extra maatregelen te nemen. Het kabinet schaarde zich vandaag achter die plannen.

Ollongren benadrukt dat ze het stemmen op een veilige manier wil laten verlopen, en dat ze risico's voor de gezondheid wil voorkomen. Maar ze erkent dat kwetsbare kiezers "de gang naar het stemlokaal niet zullen willen of durven te maken en dat ouderen vaak minder op familie of vrienden kunnen terugvallen voor het geven van een volmacht." De groep ouderen mag daarom deze keer ook per brief stemmen. Naar schatting zijn er 2,4 miljoen kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder.

Per post of zelf inleveren

De ouderen kunnen de brief per post opsturen, maar ze mogen hem ook naar een afgiftepunt bij de gemeente brengen. Ollongren erkent dat stemmen per brief minder waarborgen biedt dan stemmen op het stembureau en dat bijvoorbeeld niet kan worden gecontroleerd of een stem in volledige vrijheid is uitgebracht.

Maar onder de omstandigheden accepteert ze deze minpunten. Verder benadrukt ze dat voor ouderen stemmen per brief niet verplicht is: ze mogen ook naar het stembureau gaan.

Drie dagen stemmen

Het kabinet wil verder dat iedereen drie dagen kan stemmen. Dus voor de eigenlijke verkiezingsdag, woensdag 17 maart, kunnen kiezers al terecht op 15 en 16 maart. Dat moet de kiezers meer spreiden. Elke gemeente wordt verplicht op de maandag en dinsdag een beperkt aantal stembureaus te openen. Hoeveel precies hangt af van de grootte van de gemeente: hoe meer inwoners: hoe meer stemlokalen open op maandag en dinsdag.

Ollongren doet een oproep aan mensen met een kwetsbare gezondheid om op maandag en dinsdag te gaan stemmen. "Dan is het rustiger".

Maatregelen in spoedwet

Alle voorgestelde maatregelen komen in een spoedwet, die nog moet worden ingediend bij het parlement. Ollongren hoopt dat de Kamers het voorstel snel zullen behandelen.

De gemeenten moeten alle maatregelen uitvoeren en de minister erkent dat dat een grote operatie is. Gemeenten hebben de minister al verteld dat "met de stapeling van maatregelen de rek eruit is". Het kabinet heeft eerder 30 miljoen euro uitgetrokken om gemeenten te compenseren voor de bijzondere verkiezingsmaatregelen. Daar komt nu een nog onbekend bedrag bij.

Omdat er bij de verkiezingen meer personeel nodig is, komt er een campagne om vrijwilligers te werven. Het is niet de bedoeling dat er minder stemlokalen komen dan normaal. En er worden extra beveiligingsmaatregelen genomen voor het bewaken van de stemmen die al voor woensdag worden uitgebracht.

Football news:

Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League
Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar