Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Olieprijzen zakken naar laagste punt in vijftien maanden

Door onze economieredactie

De prijzen van olie zijn de voorbije dagen gezakt naar het laagste punt sinds december 2021. Voor een vat Noordzeeolie betaalden handelaren woensdag en donderdag op sommige momenten minder dan 73 dollar (zo'n 69 euro). Ook Amerikaanse olie werd flink goedkoper.

De prijzen zijn gedaald door de onrust op financiële markten. Vorige week kwamen problemen aan het licht bij enkele Amerikaanse banken. Woensdag werd duidelijk dat ook de Zwitserse bank Credit Suisse in de problemen zit.

Handelaren houden er rekening mee dat de onrust kan leiden tot minder bedrijvigheid. Als dat gebeurt, zorgt dat vaak voor minder vraag naar olie. Tegelijkertijd wordt de dollar duurder ten opzichte van andere munteenheden, waardoor olie minder aantrekkelijk wordt voor handelaren met andere valuta.

De grootste klap kwam woensdag. Toen daalde de prijs van Noordzeeolie met meer dan 5 procent naar zo'n 72,50 dollar. Na een opleving zakte de prijs donderdagmiddag opnieuw tot onder de 73 dollar. Amerikaanse olie was donderdagmiddag zelfs korte tijd minder dan 66 dollar waard.

Als de olieprijzen langere tijd laag blijven, gaan de prijzen aan de pomp mogelijk ook omlaag. Diesel en benzine zijn nog altijd relatief duur in vergelijking met de afgelopen jaren. Zo is donderdag de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine 1,95 euro. De brandstof kostte tot medio 2021 nooit meer dan 1,90 euro.