Netherlands

NYT: Trump betaalde de afgelopen 20 jaar nauwelijks belasting

NYT: Trump betaalde de afgelopen 20 jaar nauwelijks belasting

De Amerikaanse president Donald Trump betaalde in verkiezingsjaar 2016 slechts 750 dollar aan inkomstenbelasting, meldt The New York Times. De krant heeft zijn belastingaangiften van de afgelopen ruim twintig jaar in handen en schrijft dat hij in de periode voordat hij tot president werd verkozen tien jaar lang helemaal geen inkomstenbelasting heeft betaald. In 2017 betaalde hij net als het jaar daarvoor 750 dollar en over de afgelopen twee jaar ontbreken de gegevens.

Volgens The New York Times stroken de belastingaangiften van Trump niet met het beeld van succesvolle zakenman dat hij neer wil zetten, omdat hij in veel jaren grote verliezen meldt. Ook zoekt hij allerlei sluiproutes om belasting te ontwijken. De gegevens „onthullen de holheid, maar ook de tovenarij achter het beeld van de selfmade miljardair”, schrijft de krant benadrukkend dat het hier gaat om wat Trump zelf aan informatie heeft opgegeven en niet om een onafhankelijk financieel onderzoek.

Trump noemde het bericht van The New York Times tijdens een persconferentie in het Witte Huis „totaal nepnieuws” en zijn advocaat zei in een reactie tegen de krant dat de president in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlijke belastingen heeft betaald aan de federale overheid.

Amerikaanse presidenten hoeven geen openheid te geven over hun persoonlijke financiën, maar het is sinds Richard Nixon in de jaren zeventig wel gebruikelijk. Trump is sindsdien de eerste president die zijn aangiftes niet wil openbaren en heeft ook flink wat juridische strijd moeten voeren om dat zo te houden.

The New York Times kondigt aan de komende weken meer details uit de belastingdocumenten te gaan onthullen.

Donald Trump

Foto Chris Kleponis/EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aanloop naar de verkiezingen op 3 november.

Lees hier het vorige blog terug

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer