Kjeld Nuis heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de 1.500 meter gepakt. Nuis klokte in Salt Lake City een tijd van 1.41,66 en troefde daarmee landgenoot Thomas Krol nipt af.

Titelverdediger Krol legde wel beslag op het zilver. Hij kwam in een tijd van 1.41,72 over de streep in de Olympic Oval. Brons was er voor de Amerikaan Joey Mantia: 1.42,16.

Patrick Roest stelde andermaal teleur. Hij eindigde met een tijd van 1.43,62 in de middenmoot, al had de pupil van Jac Orie wel last van de valpartij van zijn tegenstander Takuro Oda.

Nuis kwam in Salt Lake City geen moment in de buurt van het wereldrecord dat hij een klein jaar geleden op hetzelfde ijs reed. Hij kwam toen in 1.40,17 over de streep. De omstandigheden waren er zondag niet naar om aan die tijd te komen.

De pupil van Jac Orie bij Jumbo-Visma pakte drie jaar geleden in Gangneung zijn eerste titel op de schaatsmijl. Een jaar later won hij ook olympisch goud op die afstand. Ook op de 1.000 meter was hij beide jaren de beste.