Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NU+ | De wielrenners komen naar buiten: zo blijft het leuk (en veilig) op de weg

Een zonnige dag is voor veel mensen hét signaal om hun helm en racefiets af te stoffen. Geliefd zijn die wielrenners vaak niet op de weg. Ze zijn snel en in groepsverband wekken ze regelmatig irritatie op bij de langzamere weggebruiker. Hoe zorgen we voor een mooie lente samen op de openbare weg?

De groepjes mannen en vrouwen in lycra op zondagmiddag die luid bellend en schreeuwend willen passeren en te snel door de bocht vliegen? Ja, dat is een irritante club wielrenners, zegt Esther van Garderen, algemeen directeur van De Fietsersbond.

"Snelheidsverschil op het fietspad voelt onveilig. Zo hebben we in de steden de irritatie van opgevoerde e-bikes of fatbikes die veel sneller gaan dan gewone fietsers. Dat vinden we vervelend."

De Fietsersbond kreeg ooit een envelop met schenking, vertelt Van Garderen. Behalve een geldbedrag zat er een opdracht in: doe wat aan die wielrenners! "Dat leek ons nogal polariserend, dus de Fietsersbond probeert het onbegrip anders op te lossen tussen weggebruikers."

Niet keihard schreeuwen

Want de senioren, wandelaars met hun hond en fietsrecreanten die op hun gemakje ineens stilstaan op de weg om de routekaart te bekijken, en het peloton snelle fietsers die vaart willen maken, die begrijpen elkaar niet goed. "We organiseren ontmoetingen op zonnige terrasjes om naar elkaar te luisteren."

Heel moeilijk is het namelijk niet, zegt Van Garderen: "Samengevat is het niet meer dan: doe eens lief. Niet keihard blijven bellen en schreeuwen dat je erlangs wil; één keer bellen, vriendelijk vragen of je erlangs mag als dat niet meteen lukt, inhalen en bedanken."

Hoe gedraag je je dan wel?

Kleine groep die het verpest

Die vaak besproken, gehate groep is slechts een klein clubje dat het verpest voor de rest, denkt wielersportbond NTFU. De bond wil dolgraag van dat slechte imago af en doen z'n uiterste best.

Zo organiseren ze de populaire cursus Wegkapitein voor groepen wielrenners. Ook geven ze de cursus Start2Bike die beginners leert hoe ze hun fiets kunnen gebruiken en hoe ze zich moeten gedragen op de openbare weg.

De NTFU is ook de drijvende kracht achter landelijke campagnes die voor meer begrip moeten zorgen, zoals De Echte Wielrenner.

Wielrenners besproeien met ruitenwisservloeistof

Het wordt drukker op de wegen met alle fietsers, e-fietsers, honden, wielrenners en wandelaars. Dat zorgt voor irritatie, zegt Erik Tolhuis van de NTFU. "Wielrennen is een prachtige hobby die, mede dankzij coronalockdowns, steeds populairder wordt. Je werkt aan je conditie, bent lekker buiten, ziet mooie natuur en onze infrastructuur is fantastisch."

Om geen overlast te veroorzaken, volg je gewoon de sociale normen en communiceer je beleefd. Daar schort het aan beide kanten aan; zegt Tolboom. Dus zowel de groepen snelle fietsers die hard schreeuwen en niet aan de kant gaan, als de recreanten die zich niets aantrekken van wielrenners die willen passeren. Er zijn zelfs automobilisten die de wielrenners besproeien met ruitenwisservloeistof.

"Op de openbare weg is iedereen welkom. Als iemand wil passeren, dan hoef je echt de berm niet in te duiken of af te stappen. Je kunt gewoon rustig plaats maken."