Netherlands

NRC wint De Loep voor onderzoeksverhaal over burgerdoden in Irak

Onderzoeksjournalistiek Het verhaal De Nederlandse ‘precisiebom’ op een wapendepot van IS, van NRC-journalisten Kees Versteegh en Jannie Schipper samen met de NOS, won De Loep in de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek.

NRC-journalisten Kees Versteegh en Jannie Schipper hebben samen met Ben Meindertsma en Lex Runderkamp van de NOS De Loep gewonnen in de categorie Opsporende Onderzoeksjournalistiek, een prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen in 2019. Zij kregen de prijs voor hun verhaal ‘De Nederlandse ‘precisiebom’ op een wapendepot van IS‘ over de zeventig burgerdoden in Irak die werden veroorzaakt door een Nederlandse luchtaanval begin juni 2015.

NRC en NOS ontdekten na anderhalf jaar gezamenlijk onderzoekswerk dat de fatale bom in Hawija werd afgeworpen door een Nederlandse F16. Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft zich al meerdere malen moeten verdedigen over het incident tegenover een uiterst kritische Tweede Kamer. „Een topverhaal met grote impact”, oordeelde de jury.

Lees hier het winnende verhaal: De Nederlandse ‘precisiebom’ op een wapendepot van IS

Versteegh zei bij het in ontvangst nemen van de prijs dat hij niet direct had verwacht dat de aanwijzingen voor Nederlandse betrokkenheid tot een concreet verhaal zouden leiden, toen de NOS hem benaderde voor een samenwerking. „Ik wist dat een uiterst relevant onderwerp was, maar ook een uiterst moeilijk onderwerp om uit te zoeken.”

Andere prijswinnaars

Luuk Mulder en Siebe Sietsma van Nieuwsuur wonnen de prijs in de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek voor hun verhaal ‘De schimmige wereld van het Maltese paspoort‘ en Bette Dam de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek voor haar boek ‘Op zoek naar de vijand‘ over talibanleider moellah Omar.

Er waren in totaal 101 inzendingen voor de door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten De Loep georganiseerde prijsuitreiking. Daarvan waren negen producties genomineerd in drie verschillende categorieën. NRC was ook genomineerd voor het verhaal ‘Salafistische scholen leren kinderen zich af te keren van Nederland‘ van Andreas Kouwenhoven samen met Milena Holdert van Nieuwsuur. De jury stond onder leiding van Kees van den Bosch van De Groene Amsterdammer.

Lees ook dit genomineerde NRC-verhaal: Salafistische scholen leren kinderen zich af te keren van Nederland

De sinds deze zomer gepensioneerde onderzoeksjournalist Joop Bouma van Trouw kreeg een oeuvreprijs. Hij werd vooral bekend vanwege zijn onthullende verhalen over de tabaksindustrie. „Zorgelijk is dat in de regionale journalistiek veel minder geld beschikbaar is voor onderzoeksjournalistiek”, waarschuwde Bouma na het in ontvangst nemen van zijn prijs.

De aanmoedigingsprijs voor talenten tot dertig jaar oud ging naar Gidi Pols en Jochem van Staalduine van de Volkskrant voor hun verhaal ‘10 jaar na het faillissement draait DSB Bank als een tierelier‘ over de erfenis van de bank van Dirk Scheringa.

Football news:

Ronaldo is een fan van de UFC. Het steunen van Khabib, training met Conor, aangemeld voor alle top fighters
Alleen Milaan heeft dit seizoen geen punten verloren in de top 5 van de Europese competities. Aston Villa verloor 0:3 in het team van coach Dean Smith. Alleen AC Milan heeft dit seizoen dus geen punten verloren in de top 5 van de Europese competities. Het team van coach Stefano Pioli heeft vier overwinningen in vier wedstrijden. Op maandag, de wedstrijd met Roma in de vijfde ronde van de Serie A. Liverpool in Birmingham uitgewist: 2:7 uit Aston Villa, Klopp zei dat hij de geschiedenis niet wilde herschrijven
We maakten een spel over Khabib - vechten voor hem en proberen te vullen Geiji
Tebas about klasiko: het spel van de beste teams ter wereld. De belangrijkste wedstrijd van clubvoetbal
Leeds forward Bamford scoorde een hattrick. Hij heeft 6 doelpunten in 6 wedstrijden in de Premier League. De 27-jarige striker heeft 6 doelpunten in 6 wedstrijden. Hij is een van de top 4 topscorers in de Premier League dit seizoen - leidende zoon Heung-Min Uit Tottenham en Dominic Calvert-Lewin uit Everton (elk 7 goals). Liverpool ' s Mohamed Salah heeft ook 6 doelpunten. Het is vermeldenswaard dat Bamford voor dit seizoen slechts één doelpunt had in de Premier League, die hij scoorde voor Middlesbrough in het seizoen 2016/17. In de eerste helft van dat seizoen speelde hij voor Burnley, waar hij niet scoorde. In de Premier League speelde hij ook voor crystal Palace en Norwich in het seizoen 2015-16
Moyes over de toeschouwers in de stadions: mensen kijken wedstrijden in bioscopen, waarom kunnen ze het niet op straat doen? West ham manager David Moyes is van mening dat het noodzakelijk is om de fans terug te brengen naar de stands. Ik heb deze week naar de Europese bekerwedstrijden gekeken en de menigte in verschillende landen gezien. Het is moeilijk te geloven dat we dit niet kunnen doen. Ik denk niet dat iemand van ons 500 of 1.000 mensen terug in de stadions wil. Je hebt een goed percentage van de capaciteit nodig-25 of 30. Waarom kunnen andere landen dit doen en wij niet? Mensen gaan naar de wedstrijd kijken in een bioscoop niet ver van hier, waarom kunnen we niet Buiten zitten en het doen?Moyes zei
Gerard Pique: het verlengen van een contract en het tekenen van een burofax zijn twee verschillende dingen. Ik verdedigde de belangen van het team