Netherlands

NOS en Nieuwsuur winnen Loep voor onderzoeksjournalistiek

De NOS heeft een Loep gewonnen, de jaarlijkse prijs voor onderzoeksjournalistiek, voor het verhaal over het bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Hawija in 2015. Daarbij vielen zeker zeventig burgerdoden. Het was een van de bloedigste aanvallen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS.

Researchredacteuren Ben Meindertsma en Lex Runderkamp maakten het verhaal samen met journalisten van NRC. De prijs werd uitgereikt in de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek.

Het onderzoek van Nieuwsuur naar de paspoorthandel vanuit Malta won ook een Loep. Verslaggever Siebe Sietsma en redacteur Luuk Mulder ontdekten dat de regering van Malta in 2014 miljoenen euro's verdiende aan de verkoop van Maltese paspoorten. Zowel de productie van de NOS als die van Nieuwsuur won eerder ook al een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs.

Blijk van waardering

Elk jaar reikt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten prijzen uit voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. "We zijn blij verrast. Het is fijn als je een blijk van waardering van collega's krijgt. Het is een vakjury van collega's die het een goed verhaal vonden", zegt researchredacteur Ben Meindertsma van de NOS.

"We hebben voor dit verhaal heel lang moeten aanmodderen en hadden nooit gedacht dat dit uiteindelijk zo'n goed verhaal zou worden. We hebben het een jaar geprobeerd. Toen het eindelijk lukte, was dat een groot moment."

Meindertsma en zijn collega Lex Runderkamp hebben in de tussentijd niet stilgezeten. "We hebben sindsdien alweer vier verhalen gemaakt die hebben geleid tot debatten in de Tweede Kamer. In die zin is het verhaal nog niet af. Er zijn nog duizenden luchtaanvallen waarvan we niet weten waar en wanneer ze hebben plaatsgevonden. Defensie wil daar niks over zeggen. De echte vraag is wat er bij die andere aanvallen is gebeurd. Dat laat ons niet los."

De aanval werd uitgevoerd vanaf de luchtmachtbasis in Jordanië Defensie

Lex Runderkamp ging voor het verhaal naar Irak. "Ik was zo'n vijf jaar reizend verslaggever Midden-Oosten van de NOS en was al veel in Irak geweest. Toen Ben dit verhaal schetste en zei dat het moeilijk was om het bevestigd te krijgen, zei ik dat je beelden nodig hebt van de locatie om dit verhaal te kunnen presenteren."

"We moeten het gaan filmen, dacht ik. Hoe ligt die stad erbij? Als we die beelden en het verhaal daar niet hadden gehad, was het visueel veel minder hard binnengekomen, ook in de politiek. Door die beelden is het gaan leven. Ben roept altijd dat ik mijn leven ervoor heb gewaagd, maar zo ervaar ik dat niet."

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is trots op beide collega's. "Het is een welverdiende erkenning voor hun doorzettingsvermogen en journalistieke kwaliteit. Voor een heel belangrijk verhaal omdat het voor zoveel staat."

De uitreiking gisteravond in Amsterdam, was soberder dan anders vanwege de coronamaatregelen.

Football news:

Ronaldo is een fan van de UFC. Het steunen van Khabib, training met Conor, aangemeld voor alle top fighters
Alleen Milaan heeft dit seizoen geen punten verloren in de top 5 van de Europese competities. Aston Villa verloor 0:3 in het team van coach Dean Smith. Alleen AC Milan heeft dit seizoen dus geen punten verloren in de top 5 van de Europese competities. Het team van coach Stefano Pioli heeft vier overwinningen in vier wedstrijden. Op maandag, de wedstrijd met Roma in de vijfde ronde van de Serie A. Liverpool in Birmingham uitgewist: 2:7 uit Aston Villa, Klopp zei dat hij de geschiedenis niet wilde herschrijven
We maakten een spel over Khabib - vechten voor hem en proberen te vullen Geiji
Tebas about klasiko: het spel van de beste teams ter wereld. De belangrijkste wedstrijd van clubvoetbal
Leeds forward Bamford scoorde een hattrick. Hij heeft 6 doelpunten in 6 wedstrijden in de Premier League. De 27-jarige striker heeft 6 doelpunten in 6 wedstrijden. Hij is een van de top 4 topscorers in de Premier League dit seizoen - leidende zoon Heung-Min Uit Tottenham en Dominic Calvert-Lewin uit Everton (elk 7 goals). Liverpool ' s Mohamed Salah heeft ook 6 doelpunten. Het is vermeldenswaard dat Bamford voor dit seizoen slechts één doelpunt had in de Premier League, die hij scoorde voor Middlesbrough in het seizoen 2016/17. In de eerste helft van dat seizoen speelde hij voor Burnley, waar hij niet scoorde. In de Premier League speelde hij ook voor crystal Palace en Norwich in het seizoen 2015-16
Moyes over de toeschouwers in de stadions: mensen kijken wedstrijden in bioscopen, waarom kunnen ze het niet op straat doen? West ham manager David Moyes is van mening dat het noodzakelijk is om de fans terug te brengen naar de stands. Ik heb deze week naar de Europese bekerwedstrijden gekeken en de menigte in verschillende landen gezien. Het is moeilijk te geloven dat we dit niet kunnen doen. Ik denk niet dat iemand van ons 500 of 1.000 mensen terug in de stadions wil. Je hebt een goed percentage van de capaciteit nodig-25 of 30. Waarom kunnen andere landen dit doen en wij niet? Mensen gaan naar de wedstrijd kijken in een bioscoop niet ver van hier, waarom kunnen we niet Buiten zitten en het doen?Moyes zei
Gerard Pique: het verlengen van een contract en het tekenen van een burofax zijn twee verschillende dingen. Ik verdedigde de belangen van het team