Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nord Stream 2 lekt toch nog steeds gas na mogelijke sabotage

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat volgens de Zweden om een klein lek, dat sinds het weekend licht is gegroeid. Het gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

Door onze economieredactie

Het Deense energieagentschap meldde zaterdag nog dat de Nord Stream 2 gestopt was met lekken, maar dat is dus toch niet het geval. Wel kon de Zweedse kustwacht bevestigen dat uit de Nord Stream 1 geen gas meer lekt, zoals het Deense energieagentschap zondag al meldde.

De twee gaspijpleidingen in de Oostzee raakten vorige week beschadigd bij Denemarken en Zweden. Er is een zwaar vermoeden dat de Nord Stream 1 en 2 zijn gesaboteerd, want Zweedse meetstations registreerden vorige week maandag explosies bij de gasleidingen.

De pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland zijn voor het grootste deel eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Dat bedrijf leverde via de Nord Stream 1 geen gas meer en de Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen. Maar in beide gaspijpleidingen zat voorafgaand aan de lekkages wel veel gas.

Het Deense energieagentschap meldde eerder dat de uitstoot van broeikasgassen door het lek in het ergste geval gelijk zal staan aan bijna een derde van alle CO2 die Denemarken in één jaar uitstoot.

Lees meer over:

Economie