Netherlands

Noorwegen stopt steun aan Braziliaanse bosbescherming, Bolsonaro woedend

EPA

Noorwegen schort de steun op aan het Amazonefonds, dat Brazilië moet beschermen tegen ontbossing. Volgens het Noorse ministerie van Milieu werkt de regering van president Bolsonaro het Amazonefonds tegen en daarom zet het land de betalingen stop.

De afgelopen tien jaar stak Noorwegen ruim 1 miljard euro in het Amazonefonds, waarmee het verreweg de grootste donateur was. Voor de ontbossingsprojecten van vorig jaar zou Brazilië nog bijna 30 miljoen euro aan Noors hulpgeld moeten krijgen, maar de Noren schorten die betaling dus op.

Hou dat geld maar en help Angela Merkel met het aanleggen van bossen in Duitsland.

Sinds de uiterst rechtse Jair Bolsonaro vorig jaar werd verkozen als president is de ontbossing in Brazilië toegenomen. Ook werd de commissie van het Amazonefonds die projecten selecteert ontbonden. Milieu- en natuurorganisaties vrezen daardoor dat de ontbossing in Brazilië de komende jaren verder toeneemt.

Vanwege dezelfde zorgen schortte Duitsland vorige week al een deel van de betalingen aan het Amazonefonds op.

De les lezen

Bolsonaro reageert woedend op de stopgezette betalingen. Hij zegt dat zijn land zich niet de les laat lezen door het buitenland. "Is Noorwegen niet dat land dat walvissen doodt in het Noordpoolgebied?", zei Bolsonaro tegen Braziliaanse journalisten. "Hou dat geld maar en help Angela Merkel met het aanleggen van bossen in Duitsland."

Bolsonaro treedt ook hard op tegen binnenlandse kritiek op de ontbossing. Vorige maand meldde het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek dat de illegale houtkap onder Bolsonaro met 88 procent is toegenomen. De president weerspreekt de cijfers en kort daarop moest de directeur van het agentschap opstappen.

NOS op 3 zet in de video hieronder op een rij wat er aan de hand is in het Amazoneregenwoud:

Football news:

Inter heeft nog niet beslist over Conte ' s toekomst. Alles wordt beslist na de Europa League
Haji nam ontslag als Viitorul ' s coach
Door Ronaldo ' s wedstrijd hield ik van football
Sanchez verbreekt zijn contract met Manchester United en vertrekt gratis voor Inter. Het ontvangt 7 miljoen euro per jaar
Lautaro Martinez: we zullen alles blijven doen wat mogelijk is voor Inter
Albert Ferrer: Barca moet onafhankelijk worden van Messi. Anderen moeten meer spelen
Conte over geruchten over Juve: Ik zal degene die dit schreef aanklagen, evenals de hoofdredacteur van deze krant