Netherlands

Noordelijke ziekenhuizen bereiden zich voor op zwart scenario

De noordelijke ziekenhuizen bereiden zich voor op een zwart scenario. Dit scenario voorziet onder meer in keuzes bij opnames als de ziekenhuizen overlopen met coronapatiënten.

Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. Het plan wordt zorgbreed opgesteld op last van het ministerie van VWS. De ouderenzorg bereidt zich al weken voor op een derde golf van de Covid-19-pandemie.

Volgens het AZNN neemt de druk in de ziekenhuizen weer toe. Het aantal besmettingen is in het Noorden met zo’n 180 per 100.000 inwoners per week stabiel hoog, en vergelijkbaar met de rest van het land.

Op dit moment liggen er 66 Covid-patiënten in de Friese ziekenhuizen, van wie 19 op de intensive care. Dit cijfer is al weken stabiel, maar het aantal patiënten van buiten de regio neemt steeds verder af. Van de 183 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen, komen er nog negen van buiten het Noorden. Regelmatig worden patiënten overgeplaatst tussen de ziekenhuizen om de druk zo evenredig mogelijk te verdelen, meldt AZNN.

De grootste druk op de ziekenhuizen is de laatste weken in Noord-Holland. Patiënten kunnen daar vaak niet meer in de eigen regio terecht. Een enkeling hiervan is verplaatst naar een Gronings of Fries ziekenhuis, maar verreweg de meesten gaan momenteel naar Utrecht, zegt woordvoerder Hennie Hoogeveen van het AZNN. ,,De druk bij ons is nu niet lager dan landelijk.”

Lees ook: ZuidOostZorg bereidt zich voor op zwartste scenario en vraagt familieleden en naasten van cliënten om bij te springen

Football news:

Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven