Netherlands

Noord-Korea woedend vanwege losgelaten ballonnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Al jaren laten activisten in Zuid-Korea ballonnen met pamfletten op bij de Noord-Koreaanse grens. Maar Noord-Korea wil het niet meer hebben. In een woedende verklaring zegt de zus van leider Kim Jong-un: "De Zuid-Koreaanse autoriteiten zullen een hoge prijs betalen als ze deze verdorvenheid door laten gaan."

Pamfletten met politieke boodschappen, geld of naar verluidt zelfs rubberboten om te vluchten: bij de streng bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea laten activisten van alles op, vastgeknoopt aan heliumballonnen.

Het is goed bedoeld: ze hopen de Noord-Koreaanse bevolking te helpen, of te vertellen hoe er in het buitenland wordt aangekeken tegen het beleid van dictator Kim Jong-un. Want de Noord-Koreanen krijgen het nieuws in eigen land alleen via het staatspersbureau voorgeschoteld.

Uit de lucht geschoten

In het verleden deden beide overheden mee aan deze ballonnenpropaganda. Maar de laatste jaren zijn het alleen nog activisten die ballonnen loslaten. Een paar jaar geleden schoten Noord-Koreaanse militairen de ballonnen uit de lucht. Het leidde tot een schotenwisseling tussen Noord en Zuid.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Noord-Koreaanse leider springlevend: 'Maar niet 100 procent zeker'

Afgelopen week werden opnieuw duizenden pamfletten via de lucht de grens over gestuurd. Er stonden teksten op over Kim Jong-uns nuclaire programma en de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

Tot woede van de Noord-Koreanen. In een officiële verklaring, vertaald door persbureau KCNA Watch, scheldt de zus van Kim Jong-un de activisten uit voor 'uitschot' en noemt ze de ballonnen 'walgelijk'.

Machtige zus

Kim Yo-jong bekleedt een hoge positie in de Arbeiderspartij, die wordt aangestuurd door haar broer Kim Jong-un. We kennen haar als het toegankelijker gezicht van het regime. Zo bracht ze namens haar land een bezoek aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea in 2018. De laatste maanden brengt ze op persoonlijke titel verklaringen naar buiten.

Kim Yo-jong, de zus van leider Kim Jong-un treedt de laatste maanden meer naar voren. Kim Yo-jong, de zus van leider Kim Jong-un treedt de laatste maanden meer naar voren.

En het is haar menens. Ze dreigt zelfs de voorzichtige ontwikkelingen in het vredesproces tussen beide landen terug te draaien als er weer ballonnen worden opgelaten. Zuid-Korea geeft gehoor aan de oproep.

Vervuiling

De Zuid-Koreaanse regering heeft al vaker gezegd niet zo blij te zijn met de ballonnen. "Veel van de ballonnen komen op ons eigen grondgebied terecht, waar ze zorgen voor vervuiling", zegt een regeringswoordvoerder tegen de Koreaanse krant Korea Times. Dus heeft Zuid-Korea een wet aangekondigd die het oplaten van ballonnen verbiedt.

De activisten zijn niet onder de indruk. Een ballonnen-actiegroep laat aan de BBC weten dat net een miljoen pamfletten te hebben besteld.

Football news:

Wat voor keeper heeft Chelsea genomen? Edouard Mendy was 6 jaar geleden werkloos, onder de indruk van de Tsjechen en zal Kepu
Solskjaer op Manchester United tekende alleen van de Beek: je toont geen respect voor Donny, hij is een topspeler
Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival