Noord-Korea heeft volgens Japan en Zuid-Korea dinsdag voor de derde keer deze maand een rakettest uitgevoerd. Kort daarna vertelde de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Kim Song bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat niemand Pyongyang het recht kan ontzeggen om wapens te testen.

Kim riep bovendien de Verenigde Staten op om te stoppen met hun "vijandige beleid" richting Pyongyang. "Niemand kan ons verbieden om dezelfde wapens te ontwikkelen, te testen en te bezitten als zij", aldus de ambassadeur.

De uitspraken van Kim kwamen kort nadat het Zuid-Koreaanse leger meldde dat Noord-Korea een "ongeïdentificeerd projectiel" in zee had gevuurd. Volgens Japan ging het waarschijnlijk om een ballistische raket. Bij eerdere tests deze maand ging het ook al om ballistische raketten.

Het is Noord-Korea door VN-resoluties verboden om ballistische raketten te testen, maar het geïsoleerde land trekt zich daar weinig van aan. Het land is al onderworpen aan zeer strenge internationale sancties vanwege zijn kernwapenprogramma.

De Noord-Koreaanse ambassadeur benadrukte dat het nooit de veiligheid van de Verenigde Staten, Zuid-Korea of buurlanden zal bedreigen. "We zijn alleen maar bezig met het opbouwen van onze nationale defensie om onszelf te verdedigen en vrede in ons land te garanderen."

Zuid-Koreaanse president wil officieel einde aan oorlog

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in opperde vorige week om officieel een einde te maken aan de Koreaanse Oorlog, die liep van 1950 tot 1953. De oorlog eindigde in een staakt-het-vuren, maar officieel werd de oorlog nooit beëindigd. Kim zei maandag bij de VN dat dit alleen mogelijk is als Washington en Seoel stoppen met hun gezamenlijke militaire oefeningen en het strategisch plaatsen van wapens op het Koreaanse schiereiland.

Eerder deze maand voerde Noord-Korea al enkele tests uit met een nieuw soort kruisraket. De langeafstandsraketten vlogen 1.500 kilometer voordat ze doelen raakten en in territoriale wateren van het land terechtkwamen. De Zuid-Koreaanse president noemde die tests een "provocatie" en het Pentagon stelde dat ze een bedreiging vormen voor de buurlanden.