Netherlands
This article was added by the user Mateo Davies. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Noord-Korea meldt voor het eerst coronadoden

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Coronavirus Sinds april zijn er zeker 350.000 Noord-Koreanen opgenomen met griepverschijnselen in het geïsoleerde land. Donderdag werd een nationale lockdown aangekondigd.

Noord-Korea heeft voor het eerst sinds de coronapandemie gemeld dat er inwoners van het geïsoleerde land zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het gaat om tenminste zes coronadoden, zo meldt staatsomroep KCNA vrijdag. Het nieuws komt een dag nadat leider Kim Jong-un een nationale lockdown in het land heeft afgekondigd.

Ten minste een van de zes gemelde overledenen had verschijnselen van de Omicronvariant van het coronavirus. Alleen al op donderdag zijn er minstens 18.000 mensen opgenomen met „griepverschijnselen”, meldt KCNA. Volgens het staatspersbureau zijn er sinds eind april 350.000 mensen in isolatie behandeld, van wie er tot nu toe iets meer dan 162.000 zijn genezen.

Lees ook: Corona heeft Noord-Korea bereikt, erkent Kim Jong-un voor het eerst

Hulp buitenland

Noord-Korea besloot aan het begin van de pandemie in 2020 de grenzen meteen te sluiten. Het land beweerde altijd dat het op die manier het virus buiten de deur heeft gehouden, al wordt dat door velen betwijfeld. Sinds eind vorige maand verspreidde zich een volgens de staatsomroep „onbekend” virus over het land, dat 24 miljoen inwoners telt. Kim Jong-un verwijt nu de functionarissen van het viruspreventieprogramma van gebrekkigheid en kondigde donderdag „een noodsituatie van de ernstigste soort” aan.

Het is ongebruikelijk dat het geïsoleerde Noord-Korea toegeeft aan de buitenwereld dat er sprake is van een tegenslag in het land. Een reden kan zijn dat Kim op die manier laat weten dat het land hulp nodig heeft van andere landen. Buurland Zuid-Korea zei vrijdagochtend coronavaccins en andere medische benodigdheden aan het noorden te leveren. „We zullen gedetailleerde plannen voor hulp met Noord-Korea bespreken”, zei het kantoor van president Yoon Suk-yeol volgens persbureau Reuters.