Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Noord-Ierse unionisten stemmen woensdag tegen nieuwe Brexit-deal

Door onze economieredactie

De Noord-Ierse unionistische partij DUP gaat woensdag tegen de nieuwe Brexit-deal stemmen. Het is voor het eerst dat de Noord-Ieren zich hierover uitspreken. Vanwege de handelsregels die na de Brexit zijn opgesteld, ligt de partij al tijden dwars bij de formatie van een nieuwe Noord-Ierse regering.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk werden het vorige maand na lang gekibbel eens over een vernieuwde handelsrelatie. De deal moest ervoor zorgen dat de handel tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië soepeler zal verlopen. Dat ging allesbehalve soepel, doordat bijvoorbeeld Engelse producten die naar Noord-Ierland gingen langs de douane moesten. Voor de Brexit hoefde dat niet.

Die moeizame handel binnen het VK zorgde voor frustratie in Noord-Ierland, omdat de schappen daardoor minder goed gevuld konden worden. Uit frustratie liepen de unionisten van de DUP, die voor een nauwe band met Groot-Brittannië zijn, weg bij onderhandelingen over een regering. Het Noord-Ierse bestuur moet uit zowel unionisten als republikeinen bestaan. Door de moeizame onderhandelingen heeft het land al bijna een jaar geen zittende regering meer.

De EU en het VK hoopten dat de nieuwe deal genoeg zou zijn om de DUP weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar dat blijkt nu niet het geval. De partij stemt woensdag bij een stemming in het Britse Lagerhuis tegen het akkoord. Partijleider Jeffrey Donaldson zegt dat er nog veel zorgen over de tekst zijn.

Woensdag wordt over een deel van het akkoord gestemd in het Britse Lagerhuis. Naar verwachting zal een deel van de eurosceptische hoek van de Conservative Party zich bij de DUP voegen en tegenstemmen. Naar verwachting zal de wetgeving wel voldoende steun krijgen. De grootste oppositiepartij, Labour, stemt namelijk met de regering van premier Rishi Sunak mee.

Lees meer over:

Economie Brexit