Netherlands

Nóóit excuses maken voor het vrije woord

Yesim Candan

24 seconden geleden

Samuel Paty is gemarteld voor vrijheid, hoor ik een geëmotioneerde imam in een tv-item vertellen. Ook noemt hij de vermoorde Franse docent 'een wijs man'. Hij geeft aan dat hij de islam – inmiddels in grootte de tweede religie van Frankrijk – wil distantiëren van de barbaarse moordaanslag op Paty, die het waagde een spotprent van profeet Mohammed aan zijn leerlingen te laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting.

Ik geloof niet in protestmarsen of petities als het gaat om het verdedigen van het vrije woord. Ware democratie is aan de orde als het systeem barbaren direct tackelt. Wat ik dan voor me zie, is het volgende scenario. Tijdens de les maatschappijleer krijgen voortaan alle jongeren de bewuste cartoon te zien als het vrije woord als lesstof aan bod komt. En ja: er zullen leerlingen tussen zitten die zich gekwetst voelen als ze de cartoon zien van de profeet Mohammed. Maar zij moeten leren dat kritisch denken hoort bij een geciviliseerde samenleving.

"President Macron is woest en Frankrijk maakt op dit moment korte metten met islamitische instanties."

Moslims in Frankrijk betalen een hoge prijs voor de onthoofding van Paty. President Macron is – terecht – woest en Frankrijk maakt op dit moment korte metten met islamitische instanties. Dat het de president menens is, bleek eerder deze maand al toen hij tijdens zijn bezoek aan de Parijse voorstad Les Mureaux vertelde over de gevaren van de politieke islam. Hij haalde ook het secularisme uit de wet van 1905 aan, die officieel kerk en staat scheidt; één van de belangrijkste waarden van het land.

Beledigd en gekwetst zijn is binnen de islam een gegeven. Dit ondervond ik aan den lijve nadat ik columns had geschreven waarin ik me kritisch uitliet over de islam. In de ene column onderzocht ik hoe een halal-strand opereerde. Voor de andere bezocht ik een vrouwelijke imam in Berlijn, die inmiddels net als Geert Wilders leeft met constante beveiliging. De radicale moslims in Nederland waren woest. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om over een vrouwelijke imam te schrijven – ik was de duivel zelf.

"We moeten inderdaad de stilte doorbreken, zodat Nederland nooit Frankrijk achternagaat."

Om met de woorden van presentator Fidan Ekiz te eindigen tijdens een uitzending van het tv-programma De Vooravond: "Waarom is het stil in Nederland?" We moeten inderdaad de stilte doorbreken, zodat Nederland nooit Frankrijk achternagaat. Nederland, het land waar de koning excuses maakt voor zijn tripje naar zijn buitenhuis in Griekenland in tijden van corona.

Laten we alsjeblieft nóóit excuses maken voor het vrije woord. Laten we de moord op Theo van Gogh niet vergeten.

Football news:

Mourinho voor de wedstrijd met Chelsea: Tottenham zijn niet bang voor iemand
Guardiola op het schema: spelers verliezen de vreugde van voetbal. Dit is een probleem. Manchester City manager Pep Guardiola heeft gesproken over de moeilijkheden waar het team mee te maken heeft in een strak schema. Het probleem is dat voetbalspelers de vreugde van voetbal verliezen. Het was leuk om één of twee wedstrijden per week te spelen met de menigte op de tribunes. Drie dagen gaan voorbij en je bent terug op het veld. We gaan naar Porto voor een overwinning en dan bereiden we ons voor op Fulham. Het gaat niet om rotatie. Spelers die geen fouten maken - zoals John stones in de verdediging - verdienen het om vaker op het veld te zijn. Natuurlijk. Gabriel Jezus moet scoren. Sterling moet scoren als hij komt. Ze moeten meer goals scoren. Daarom zijn ze hier. De kwaliteit van de prestaties hangt af van de spelers zelf zei Guardiola
Solskjaer over Manchester United: We zijn niet begonnen met de Premier League zoals de anderen, vanwege de Europese Cup en het voorseizoen, die we niet hadden
Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal