Netherlands

Nog een week tot de Amerikaanse verkiezingen: hoe staan Trump en Biden ervoor?

De debatten zijn achter de rug, de laatste verkiezingsbijeenkomsten worden afgewerkt. Donald Trump en uitdager Joe Biden bevinden zich in de laatste rechte lijn naar de verkiezingsdag op 3 november.

Tijd voor een tussenstand: hoe staan de kandidaten ervoor? Hieronder de laatste stand van de nationale peilingen en de voorspellingen in de belangrijkste swing states.

Nationale peilingen

Wie Amerikaanse media volgt, kan al weken niet meer onder de peilingen uit. Kranten, tv-zenders, wetenschappelijke instituten: iedereen die zichzelf enigszins serieus neemt, houdt in de aanloop naar de verkiezingen een eigen peiling.

Datawebsites FiveThirtyEight en RealClearPolitics bundelen en wegen die peilingen, en komen zo tot een gemiddelde. Bij beide websites tekent zich al wekenlang een duidelijke trend af: Joe Biden gaat aan kop. Sinds begin oktober is de Democraat nog verder uitgelopen op Trump.

Dit zijn de cijfers tot maandag 26 oktober:

NOS

Ondanks wat vaak gezegd werd na de onverwachte overwinning van Trump in 2016, vormen landelijke peilingen wel degelijk een goede graadmeter van de stemming onder Amerikaanse kiezers, legde correspondent Arjen van der uit Horst in dit stuk.

Toch zijn de nationale peilingen niet zaligmakend. In de VS wint immers niet de kandidaat die de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, maar de kandidaat met de meeste kiesmannen.

Hoe dat systeem precies werkt, legt Arjen van der Horst uit in deze video:

Om de uitslag te voorspellen, is het daarom nuttiger te kijken naar de peilingen in staten die waarschijnlijk beslissend zijn voor de uitslag. In die zogenoemde swing states is niet op voorhand vast te stellen welke kandidaat er zal winnen: dat is soms een Democraat en soms een Republikein. Daarbij is het wel goed om op te merken dat peilingen in individuele staten vaak wat minder accuraat zijn dan nationale peilingen.

In Maine (ME) in het noordoosten en Nebraska geldt niet het winner-takes-it-allsysteem; daarom zijn die staten niet geheel rood of blauw NOS

Een van de belangrijkste swing states, waar veel kiesmannen te winnen zijn, is Florida. Als die staat naar Joe Biden gaat, geeft datasite FiveThirtyEight hem meer dan 99 procent kans om president te worden. Andersom heeft Trump, als hij Florida wint, volgens het rekenmodel van de website 40 procent kans op winst.

Afgaand op het gemiddelde van de laatste peilingen, noemt FiveThirtyEight Biden in Florida favored to win. Maar het verschil tussen de kandidaten is klein: Biden staat op 50,7 procent, Trump op 48,5. Dat verschil valt binnen de foutmarge.

Andere swing states

In Pennsylvania, nog een belangrijke swing state, ligt Biden in de peilingen verder voor: 52,4 procent tegen 46,9 voor Trump. De kans op winst voor de Democraten in Pennsylvania bedraagt volgens FiveThirtyEight nu 86 procent.

Ook in de belangrijke staten Arizona, Michigan, North Carolina en Wisconsin loopt Biden voor in het gemiddelde van de peilingen. Het grootst is het verschil in Michigan: 53,5 procent voor Biden tegen 45,4 voor Trump. In de andere drie staten is de voorsprong beperkt tot enkele procentpunten, en valt het verschil binnen de foutmarge.

Wordt Biden president?

Algemeen geldt dat naarmate de verkiezingen dichterbij komen de peilingen beter kunnen voorspellen wie er gaat winnen. Als Biden zo kort voor verkiezingsdag op voorsprong staat, wordt hij dan niet gewoon president? Nee. Ook een kandidaat die voorstaat in de peilingen kan de race verliezen, zoals met Hillary Clinton gebeurde in 2016.

Het is dus belangrijk de peilingen in perspectief te plaatsen en te blijven bedenken dat het niet gaat om voorspellingen, maar om kansberekening. Opiniepeilers en analisten noemen Joe Biden daarom favored to win, maar zeker nog niet de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen. Dat is zelfs op 3 november misschien nog niet duidelijk.

Football news:

Diego Costa zal niet spelen met Lokomotiv als gevolg van diepe veneuze trombose in zijn rechterbeen
Kevin-Prince Boateng: racisme is er nog steeds, we zien het te vaak. Spelers proberen te praten, maar er is geen initiatief van FIFA en UEFA
Loko ' s wedstrijd in de Champions League wordt beoordeeld door een Sloveense die in de lente werd vastgehouden op een partij met drugs, wapens en prostituees
Inter is klaar om Eriksen te verkopen voor ongeveer 13,5 miljoen euro. De middenvelder werd aangeboden aan Arsenal
Door Training met Messi voelde ik me inferieur. Ronaldo is de beste, maar Leo is iets anders.Voormalig Fiorentina, Barcelona en AC Milan middenvelder Kevin-Prince Boateng vergeleken blue-garnet forward Lionel Messi met Juventus striker Cristiano Ronaldo. De Training met Messi liet me sprakeloos. Ik heb altijd gezegd dat Cristiano Ronaldo de beste ter wereld is, maar Messi is iets anders. Dit is niet normaal. Toen ik met hem trainde, voelde ik me voor het eerst in mijn carrière inferieur. Hij deed ongelooflijke dingen. Ik voelde me klaar om te zeggen, 'Ik ben klaar, ik ga met pensioen van football', ' zei Boateng. We bestuderen hoe spelers in de kleedkamer zitten. Messi in het midden, Lukaku wilde Drogba ' s plaats, en Roy Keane schreeuwde tegen de jonge Pique
Pirlo about 2:1 met Ferencvaros: ik had meer verwacht, maar het was een moeilijke wedstrijd tegen een gesloten tegenstander
Napoli heeft sinds juli geen salarissen meer betaald. De club is van plan om haar schulden in December af te betalen (RAI)