Netherlands

Nijmegen redt Valkhof-museum met 16 miljoen euro

Museum Het Valkhof in Nijmegen is gered van sluiting. De gemeenteraad is akkoord gegaan met een reddingsplan van bijna 16 miljoen euro.

De gemeente koopt het gebouw voor 4,9 miljoen euro, waarna het museum het gebouw gaat huren. Daarnaast trekt de gemeente 11 miljoen euro uit voor de verbouwing.

Voorwaarde voor de steun is dat het museum niet bij de gemeente mag aankloppen als de kosten uiteindelijk hoger uitvallen, schrijft Omroep Gelderland.

In het museum wordt onder meer Romeinse archeologie getoond. Nijmegen was een belangrijke handelsstad ten tijde van het Romeinse Rijk.

Hoognodige verbouwing

Een extern bureau concludeerde na onderzoek dat het museum om toekomstbestendig te blijven onder meer een andere indeling moet krijgen en dat de technische infrastructuur moet worden vernieuwd. Ook moet er meer nadruk komen te liggen op de horeca.

De verbouwing is volgens directeur Hedwig Saam hoognodig. "We gaan echt van het ene incident naar het andere. Ook toen het laatst zo koud was, viel hier de verwarming uit." In een deel van het gebouw werkt ook de verlichting niet meer.

Daarnaast is het klimaat in het gebouw niet meer geschikt voor kunstwerken. "We hebben op heel veel plekken aanvullende maatregelen moeten nemen in de vorm van klimaatvitrines. Waardoor je eigenlijk een extra laag tussen de bezoeker en het werk creëert die je het liefst niet hebt."

Directeur Hedwig Saam Omroep Gelderland

Veel raadsleden twijfelden voor de stemming of de miljoeneninvestering het wel waard is. "Ik vrees dat er veel koppen koffie geschonken moeten gaan worden om deze investering eruit te halen", zei SP-raadslid Marij Feddema. Haar voorstel om 5 miljoen te snijden in de verbouwkosten haalde geen meerderheid.

Ook het alternatief om het museum te slopen, zagen de meeste raadsleden niet zitten. "Moeten we deze aankoop niet doen? Moeten we het museum niet verbouwen?", zo verwoordde Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) het dilemma. "Je kunt dan de collectie ergens anders onderbrengen en het pand platgooien en er weer een midgetgolfbaan aanleggen."

De verwachting is dat het museum na de verbouwing jaarlijks zo'n 125.000 bezoekers trekt. Dat is vergelijkbaar met het Fries Museum en het Noord Brabants Museum.

Football news:

Michel Salgado: Ronaldo is de beste speler. Deze dikke man was beter dan Messi en Ronaldinho
Neymar op Bayern ' S bezit: je kunt flirten met een meisje de hele nacht, maar een andere man zal komen en veroveren haar in vijf minuten
Tuchel beledigd de coach van Porto Conceicau na de Champions League-wedstrijd
De belangrijkste mythe over Holand ' s vader: Roy Keane beëindigde zijn carrière door in zijn knie te vliegen. Dit is niet waar, hoewel veel dingen samen zijn gekomen
Juve besloot Rabiot en Ramsey te verkopen. De club wil Chalhanoglu tekenen en Locatelli
Neymar op de viering voor Kimmich: ik heb niet geprobeerd om hem te provoceren. Het is het lot. Hij zei dat Bayern zijn al in de halve finale
Neymar, Mbappe en Paredes zijn PSG ' s belangrijkste spelers tegen Bayern München. Pochettino hield rekening met de fouten van de eerste wedstrijd