Netherlands

Nieuwe online test laat bestuurders zien of ze een gevaar op de weg zijn

Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) lanceren woensdag de zogeheten Rij Bewust Test. De online test moet ervaren bestuurders meer inzicht geven in hun eigen rijgedrag in verschillende verkeerssituaties.

Het gaat dan bijvoorbeeld om rijden in een drukke stad, in het donker, in de stromende regen, op een drukke kruising of op een onbekende snelweg. De test laat zien of iemand ontspannen is, maar ook of diegene makkelijk inparkeert en soepel het dashboard bedient.

Na afronding van de test, die gratis en anoniem is, krijgt de bestuurder een op maat gemaakt advies. Dit moet automobilisten helpen om bewuster en daarmee ook veiliger te rijden.

Lees ook: Tweede Kamer wil maximaal 30 kilometer per uur in bebouwde kom

‘Goed voor verkeersveiligheid’

Ongeveer 90 procent van alle verkeersongelukken in Nederland worden veroorzaakt doordat bestuurders hun rijgedrag niet goed op de verkeerssituatie afstemmen. “De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat”, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold. “En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.”

Lees ook: Verlopen rijbewijs langer geldig door coronacrisis

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is te spreken over de Rij Bewust Test. “Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is”, legt de bewindsvrouw uit.

“Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid.”

Redactie/ANP

Football news:

Benteke zou kunnen verhuizen van Crystal Palace naar West Brom
En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor
Cheltenham scoorde tegen Man City na een doorbraak in de beste traditie van Rory Delap. Gooi de bal naar 30 meter hielp handdoek
= = Interlandcarrière = = Benzema maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Alaves. De 33-jarige heeft 15 doelpunten in een seizoen voor de club in alle competities-10 in de league, 4 in de Champions League en één in de Spaanse Super Cup. De Fransman heeft in 10 van zijn 12 seizoenen minstens 15 goals met de Creamers gescoord. In het seizoen 2009/10 scoorde hij 9 doelpunten, in het seizoen 2017/18-12. De statistieken van Benzema zijn hier te vinden
Ibrahimovic-Zapate: Ik heb meer goals gescoord dan jij in je carrière hebt gespeeld